Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

'Ολα τα καλά παιδιά μαζεύτηκαν κι έκαναν μία μικροσυμμοριούλα


Εξαρθρώθηκε σπείρα


Συνοριακοί φύλακες, αστυνομικοί, μία τελωνειακός και ιδιώτες Έλληνες και Αλβανοί, ήταν μέλη σπείρας που διακινούσε κλεμμένα αυτοκίνητα στα ελληνοαλβανικά σύνορα και με αμοιβή διευκόλυναν Αλβανούς λαθρομετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος εννέα Αλβανών, τριών συνοριακών φυλάκων, δύο κατώτερων αστυνομικών εκ των οποίων ο ένας απόστρατος, πέντε ημεδαπών ιδιωτών, ενός ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε αποστρατεία και μιας τελωνειακού υπαλλήλου, κατηγορουμένων για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, που ενεργούσαν κατ’ επάγγελμα, διακινώντας με κλεμμένα αυτοκίνητα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου στο Νομό Ιωαννίνων στο εσωτερικό της χώρας, λαθρομετανάστες από την Αλβανία με αμοιβές που εισέπρατταν και κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιείτο από δεκαετίας στο Νομό Ιωαννίνων, είχε διεθνείς διασυνδέσεις, δρούσε μεθοδικά και οργανωμένα χρησιμοποιώντας κλεμμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, είτε ενοικιασμένα με πλαστά έγγραφα από γραφεία των Αθηνών είτε μεταχειρισμένα επίσης μεγάλου κυβισμού, τα οποία τους προμήθευαν συνεργοί τους οι οποίοι τα αγόραζαν από το εξωτερικό και κυρίως στην Ιταλία και τη Γερμανία σε πολύ χαμηλές τιμές. Επέλεγαν κυρίως αυτά που λόγω παλαιότητας είχαν αποσυρθεί της κυκλοφορίας, ούτως ώστε να μην προκύπτει καθεστώς ιδιοκτησίας. Προκειμένου α αποφεύγουν το ενδεχόμενο της επισήμανσης και εντοπισμού τους, άλλαζαν τακτικά πινακίδες κυκλοφορίας, τοποθετώντας σ’ αυτά είτε κλεμμένες που αφορούσαν άλλα οχήματα της περιοχής είτε πινακίδες του εμπορίου. Για να αποφεύγουν ελέγχους χρησιμοποιούσαν συνεργάτες «προπομπούς», οι οποίοι τους ενημέρωναν έγκαιρα για τυχόν αστυνομικούς ελέγχους στους δρόμους.

Για κάθε συνδρομή, τα μέλη της σπείρας λάμβαναν προκαταβολικά από κάθε λαθρομετανάστη 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ οι συνοριακοί φύλακες και οι αστυνομικοί λάμβαναν από 300 έως 800 ευρώ.

Μόνο το 2007 οργάνωσαν, συντόνισαν και συμμετείχαν σε δέκα τουλάχιστον περιπτώσεις διακίνησης λαθρομεταναστών με δεκαπέντε αυτοκίνητα, που κατασχέθηκαν και σχηματίσθηκαν ισάριθμες δικογραφίες.

Μέλη του ιδίου κυκλώματος είχαν δραστηριοποιηθεί και στη διακίνηση πολυτελών αυτοκινήτων, που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια τα προωθούσαν στην Αλβανία.

Ήδη δεσμεύθηκαν τραπεζικές καταθέσεις ύψους 656.000 ευρώ, ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων, ενώ κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε μετρητά και επιταγές, βιβλιάρια καταθέσεων, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα και άλλα πειστήρια σχετικά με την υπόθεση.

Από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ασκήθηκε ποινική δίωξη για «συγκρότηση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση, επιδιώκουσα τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων όπως διακεκριμένων κλοπών, καθώς και για τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου σε ελληνικό έδαφος υπηκόων τρίτης χώρας, εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη?», καθώς και για άλλα αδικήματα και παρέπεμψε την όλη υπόθεση στον ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Μέχρι τώρα από τον ανακριτή εκδόθηκαν πέντε εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων εκτελέστηκαν τα τρία σε βάρος ενός συνοριακού φύλακα και δύο ιδιωτών εξαδέλφων του, ενώ αναζητούνται δύο εκ των κατηγορουμένων Αλβανών.

Σε βάρος του συνοριακού φύλακα κινήθηκε αμέσως η διαδικασία επιβολής του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας (ήδη τελεί σε διαθεσιμότητα για άλλο πειθαρχικό παράπτωμα), καθώς και της οριστικής απόλυσης από το Σώμα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]