Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κ. Καραμανλής: Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή της προοπτική

Καραμανλής:

"Απαραίτητητες οι σχέσεις

καλής γειτονίας"

Γιατί βάζετε μπροστά την Ευρώπη;

Εμείς σαν χώρα δεν μπορούμε
να το χειριστούμε το θέμα
με τα Σκόπια κ. Καραμανλή;


Nέο μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τα Σκόπια
Νέο σαφές μήνυμα προς στα Σκόπια έστειλε ο Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός της ΠΓΔΜ εφόσον η χώρα αποδείξει στην πράξη ότι αποδέχεται και σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
"Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ΠΓΔΜ γίνεται σαφές ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι απαραίτητες για την περαιτέρω προώθηση της υποψηφιότητάς της" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής.
Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός, είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του ονόματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην πορεία προς τον εξευρωπαϊσμό τους, ενώ, όπως υπογράμμισε, στέλνεται επίσης ένα σαφές μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ για την ευρωπαϊκή προοπτική της.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη γειτονική χώρα ανοίγει μόνο εφόσον αυτή αποδεχτεί και σεβαστεί στην πράξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο που
"Ηγετικό ρόλο η Ευρώπη"υπαγορεύει δημοκρατικές συμπεριφορές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και ευρωπαϊκές συμπεριφορές στις σχέσεις της με τους γείτονές της.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, τέλος, ότι εφόσον η γειτονική χώρα αποδείξει με τις πράξεις της ότι πράγματι επιθυμεί να βαδίσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης.
"Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι δεδομένες και είναι γνωστές σε όλους", κατέληξε ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ υπογράμμισε την Παρασκευή στα συμπεράσματά της για την ΠΓΔΜ ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, παραμένει ουσιώδης για οποιαδήποτε πρόοδο της χώρας προς την ΕΕ.
Ειδικότερα, η παράγραφος που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει πως περαιτέρω βήματα από την ΠΓΔΜ στην πρόοδό της προς την ΕΕ είναι πιθανά μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι όροι που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2005, στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και στις βασικές προτεραιότητες της Εταιρικής Σχέσης του Φεβρουαρίου του 2008".
"Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου", αναφέρεται ακόμη στην ίδια παράγραφο για την ΠΓΔΜ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]