Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσλήψεις συνοριοφυλάκων με μόρια


«Πράσινο φως» για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων από την κυβέρνηση με σύστημα μορίων και αξιολόγηση από Επιτροπή της ΕΛΑΣ, ανάβει Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, που αναμορφώνει τα προσόντα, τα κριτήρια και τη διαδικασία πρόσληψης.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχετικό σχέδιο Π.Δ. και την αμφιλεγόμενη διάταξη που θέτει ως προϋπόθεση πρόσληψης να έχουν άνδρες και γυναίκες ύψος τουλάχιστον 1,70 μ., καθώς δέχθηκε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα και αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες (κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής) η αντιπολίτευση αντέδρασε στην προοπτική πρόσληψης 2.700 ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων με ειδικό σύστημα αξιολόγησης από την ΕΛΑΣ, ενώ στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται και η ενσωμάτωση στην ΕΛΑΣ περίπου 10.000 ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων.

Προβληματισμός

Τον βασικότερο προβληματισμό σε θέματα νομιμότητας προκάλεσε για το ΣτΕ η θέσπιση κοινού ελάχιστου αναστήματος για άνδρες και γυναίκες. Δέχθηκε όμως ότι η πρόβλεψη του ίδιου ύψους χωρίς διαφοροποίηση, δεν αποτελεί έμμεση διάκριση σε βάρος των γυναικών, γιατί πρέπει όλοι να έχουν τα ίδια σωματικά προσόντα για να μπορούν να ασκούν τα δύσκολα καθήκοντα των συνοριοφυλάκων για εκτοπισμό, σύλληψη, φρούρηση κ.λπ. παράνομων προσώπων (88/08).

Πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου είχαν θεωρήσει αντισυνταγματική τη διαφοροποίηση στο ύψος, γιατί έτσι «κόβονται» εκ προοιμίου περισσότερες γυναίκες (σε σύγκριση με τους άνδρες), αφού όλα τα βιολογικά στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο μέσο όρο ύψους.

Παράλληλα είχε επισημανθεί ότι μόνο το κριτήριο του ύψους χωρίς συνδυασμό του και με άλλα στοιχεία που αφορούν τη σωματική ρώμη και άλλες ικανότητες μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και αδικίες, όπως είχε γίνει με τη μη πρόσληψη Ολυμπιονίκη σε πολεμική τέχνη, επειδή είχε ύψος 1,68 μ. Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., η πρόσληψη συνοριοφυλάκων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, με συγκεκριμένη μοριοδότηση που να εξετάζεται από 3μελή επιτροπή της ΕΛΑΣ, που θα συγκροτείται με απόφαση του αρχηγού ΕΛΑΣ.

Σειρά επιτυχίας

Η Επιτροπή θα συντάσσει πίνακα σειράς επιτυχίας των υποψηφίων κατά νομό ή νησί, με βάση το άθροισμα που προκύπτει από τον γενικό βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου, στον οποίο θα προστίθενται διάφορες μονάδες ανάλογα με κριτήρια εντοπιότητας, γνώσεων κ.λπ. Οσοι περιληφθούν στους πίνακες επιτυχόντων θα υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη .

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]