Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αιφνιδιάστηκε η Αθήνα από την πρόσκληση Νίμιτς

"Δεν είναι κατάλληλη η στιγμή"

θα πει στον Νίμιτς ο κ. Βασιλάκης


Η αντίστροφη μέτρηση για την ύστατη προσπάθεια των ΗΠΑ να προλάβουν το –τεχνητό- ορόσημο της 9ης Ιουλίου σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (μαζί με την Αλβανία και την Κροατία) ξεκινά σήμερα με τις συνομιλίες που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο διαπραγματευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς απηύθυνε την πρόσκληση στους διαπραγματευτές το Σάββατο και επέλεξε τη μέθοδο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών (την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρέσβη των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ) για να καταλήξει, εφόσον διαπιστώσει πρόοδο, σε τριμερή συνάντηση την Πέμπτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόθεση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ είναι, στη συνέχεια, να επισκεφθεί ο ίδιος την Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία στις δύο χώρες και, αναλόγως των μηνυμάτων που θα λάβει, σκοπεύει να καταθέσει νέα πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ο κ. Βασιλάκης μετέβη στη Νέα Υόρκη με την οδηγία να μεταφέρει στον κ. Νίμιτς ότι η συγκυρία δεν είναι ώριμη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι εκκρεμεί η επαναληπτική ψηφοφορία της προσεχούς Κυριακής στα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ δεν περίμενε καν να απευθύνει προσκλήσεις μετά την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη ψηφοφορία υπήρξαν αιματηρά επεισόδια και διεθνής κατακραυγή.
Είναι γεγονός ότι ο κ. Νίμιτς βρισκόταν διαρκώς σε τηλεφωνική επαφή με τις δύο πλευρές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Είναι επίσης γεγονός ότι στη διάρκεια αυτών των μυστικών διαβουλεύσεων και η Αθήνα και τα Σκόπια τήρησαν τον όρο της απόλυτης εχεμύθειας που είχε τεθεί από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πού ακριβώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, παρόλο που κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά.
Οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων είναι απολύτως ασαφείς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός κ. Ν. Γκρούεφσκι υιοθετεί υψηλότατους τόνους για την προστασία της «εθνικής ταυτότητας και γλώσσας», αλλά έχει αποφύγει επιμελώς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στο είδος του ονόματος που μπορεί να αποδεχθεί και στο εύρος της χρήσης στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει.
Η Αθήνα εκτιμά, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι είναι δύσκολο έως αδύνατον να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα μέχρι την 9η Ιουλίου και γιατί ο κ. Γκρούεφσκι έχει δεσμευτεί για δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί τυχόν συμβιβασμός (κάτι που απορρίπτει η Αθήνα) και γιατί οι εσωτερικές εντάσεις στη γειτονική χώρα δεν θα υποχωρήσουν εύκολα. Το βέβαιο είναι ότι η Ουάσιγκτον βιάζεται και, όπως όλα δείχνουν, θεωρεί ότι το πρόβλημα σταθερότητας στα Σκόπια δεν πρέπει να εμποδίσει αλλά αντίθετα να επιταχύνει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η ελληνική θέση είναι «σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», όπου το «έναντι όλων» σημαίνει και έναντι των τρίτων χωρών, όχι μόνο έναντι των διεθνών οργανισμών. Συνεπώς, το διαπραγματευτικό παιχνίδι θα είναι σκληρό.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]