Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αύριο Τετάρτη ο Νίμιτς αρχίζει και πάλι τις συνομιλίες με Ελλάδα - Σκόπια


Συνεπής στον προγραμματισμό τον οποίο είχε κάνει το... Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο διεθνής μεσολαβητής Μ. Νίμιτς κάλεσε για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, χωρίς να περιμένει καν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στα Σκόπια, με τις επαναληπτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Νίμιτς δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για τη σπουδή την οποία επέδειξε, θα έχει χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών και την Πέμπτη θα καλέσει σε κοινή συνάντηση τους κ. Βασιλάκη και Δημητρώφ, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για νέα επίσκεψή του στην περιοχή, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει και την υποβολή νέας πρότασης.

Η Ουάσιγκτον είχε εκφράσει την επιθυμία να υπάρξει εσπευσμένη και καθ υπέρβαση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία στις 9 Ιουλίου (όταν θα υπογράφουν σε πανηγυρική τελετή οι Συνθήκες Προσχώρησης), για την οποία, προϋπόθεση, όμως, είναι να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

Εκλογές
Η ελληνική πλευρά πάντως, είχε διαμηνύσει στον κ. Νίμιτς ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει ουσιαστικό αποτέλεσμα πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στα Σκόπια με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης.

Η Αθήνα θα προσέλθει βεβαίως στη διαδικασία (ο Αδ. Βασιλάκης ήδη αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη), αλλά από το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζεται προβληματισμός για το αν ο κ. Νίμιτς καλεί σε συνάντηση απλώς για να κρατήσει τη διαδικασία «ζεστή» ή αν προτίθεται να καταθέσει πράγματι νέα πρόταση, η οποία εάν δεν ανταποκρίνεται στα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέσει ο κ. Καραμανλής θα εμφανίσει την Ελλάδα να είναι αυτή που απορρίπτει τη λύση, αφήνοντας εκτός της ατλαντικής «ασφάλειας» την... ευάλωτη (λόγω αλβανικού εθνικισμού) ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι επένδυσε πολιτικά στο θέμα του ονόματος και οι εθνικιστικές κορόνες (για τις οποίες ανταμείφθηκε εκλογικά) όξυναν το κλίμα και θεωρητικά δυσκολεύουν την εξεύρεση συμβιβασμού. Ο κ. Γκρούεφσκι πάντως (και σε αυτό εμφανίσθηκε να συμφωνεί και ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι) επέμεινε ιδιαίτερα στη διατήρηση της «μακεδονικής ταυτότητας και εθνότητας».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]