Οι αμερικανικές βάσεις κοντά στους αγωγούς...
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας» στο Ιράκ, τη Σομαλία, τη Σερβία και το Αφγανιστάν.
Για να κατοχυρώσει τα κεκτημένα της, η Ουάσιγκτον επέλεξε να αξιοποιήσει το μέγιστο πλεονέκτημά της -τη στρατιωτική της ισχύ- οικοδομώντας βάσεις σε περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η αμερικανική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία και το Κόσοβο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στα Βαλκάνια. Οι βάσεις ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια, και κατά σύμπτωση βρίσκονται όλες κοντά στους αγωγούς πετρελαίου και τα κοιτάσματα.
Πώς διαμορφώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία
Στη Βουλγαρία, με τη διμερή συμφωνία του 2006 λειτουργούν αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στο Bezmer, στο αεροδρόμιο στο Graf Ignitievo και ένα πεδίο βολής στο Novo Selo.
Επίσης, οι Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποιούν αποθήκες του βουλγαρικού στρατού κοντά στο Μπουργκάς για δέκα χρόνια, έως το 2017.
Παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, η Βουλγαρία, που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 2004 και επιθυμεί να φανεί πρόθυμη σύμμαχος, θα επιτρέψει τις ασκήσεις εκπαίδευσης ξένων στρατιωτών στις βουλγαρικές βάσεις.
Στη Ρουμανία, η στρατιωτική βάση Mihail Kogalniceanu έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική περιοχή ζωτικής σημασίας για επικείμενο χτύπημα κατά του Ιράν και καθημερινά προσγειώνονται αμερικανικά F-15, F-16 και Α-10 αεροπλάνα, ενώ αναπτύσσονται 2.000 άνδρες.
Στη χώρα λειτουργεί μία ακόμη αμερικανική βάση, στην Κοστάντζα.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λειτουργούν οι βάσεις Mc Govern και Tuzla και το Camp Comache.
Στην Αλβανία λειτουργούν τουλάχιστον τρεις αμερικανικές βάσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.Στη σημαντικότερη βάση των Βαλκανίων αναδεικνύεται το Camp Bondsteel, στα σύνορα της Σερβίας με την ΠΓΔΜ. Υποστηρίζεται ότι το αμερικανικό στρατόπεδο είναι το δεύτερο ανθρώπινο δημιούργημα, εκτός από το Σινικό Τείχος, το οποίο είναι ορατό από το Διάστημα.
Αμέσως μετά το τέλος των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, τον Ιούνιο του 1999, οι ΗΠΑ απαλλοτρίωσαν με ταχείες διαδικασίες 400 εκτάρια εδάφους στο Ουρόσεβατς, στο νοτιοανατολικό Κόσοβο.
Υστερα, σε χρόνο ρεκόρ, από τον Ιούλιο ώς τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, προχώρησαν στην κατασκευή της βάσης Camp Bondsteel, που φιλοξενεί 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες.
Για την κατασκευή της μεγαλύτερης και πολυτελέστερης βάσης που φτιάχτηκε μετά τα χρόνια του Βιετνάμ, δαπανήθηκαν 36,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ετήσια λειτουργία του κοστίζει κάπου 180.
Στη Σερβία λειτουργούν επίσης το Camp Montieth (2.000 στρατιώτες) κοντά στο Γκνίλιανε, και μια μικρότερη βάση το Camp Albe-Sentry.
Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τη Σούδα και το Ακτιο.
Η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στα Βαλκάνια
Αρχηγεία του ΝΑΤΟ λειτορυγούν στο Camp Butmir, στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο Camp Able Sentry στα Σκόπια ενώ γραφεία της Συμμαχίας, στο Βελιγράδι και στα Τίρανα.
Politis-gr
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...