Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κραυγή αγωνίας από δανειολήπτες και καταναλωτικές οργανώσεις

Παγώστε τις κατασχέσεις ακινήτων

Έκκληση αγωνίας να παγώσουν οι κατασχέσεις ακινήτων απο τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κάρτες που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες απευθύνουν προς την κυβέρνηση δανειολήπτες και καταναλωτικές οργανώσεις.
Το φαινόμενο έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αφού φέτος αναμένεται να εκδοθούν 150.000
αιτήσεις κατάσχεσης ενώ οι τράπεζες δεν διστάζουν να βγάλουν στο σφυρί σπίτια ακόμα και για χρέη κάτω από 5.000 ευρώ! Την ίδια ώρα, επιπλέον 400.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο κόκκινο καθώς είτε δυσκολεύονται είτε καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ορατά πλέον το φάσμα της κατάσχεσης.
Ανενεργή η απαγόρευση
Μάλιστα, μολονότι η απαγόρευση των κατασχέσεων ακινήτων (πρώτης κατοικίας) για χρέη από δάνεια κάτω των 10.000 ευρώ προβλέπεται από σχετικό νόμο, οι προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτόν καθιστούν τη ρύθμιση ουσιαστικά ανενεργή. Παράλληλα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δίδονται για το πάγωμα της κατάσχεσης αλλά και το κόστος της όλης διαδικασίας για την υπαγωγή στον νόμο αυτόν που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους οφειλέτες. Μάλιστα ο δικηγόρος και πρόεδρος του Ιδρύματος Δανειοληπτών κ. Σέφης Αναστασάκος χαρακτηρίζει τέχνασμα των τραπεζών τη διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, που θεωρητικά ψηφίστηκε για την προστασία των οφειλετών από την κατάσχεση των ακινήτων τους.
Έτσι, ο κ. Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδος, απευθύνει έκκληση λέγοντας πως «προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επιδημία των κατασχέσεων, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ χωρίς καμία προϋπόθεση». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, οι εισπρακτικές εταιρείες που ασκούν αφόρητη πίεση στους δανειολήπτες, πολλές φορές και με αθέμιτα μέσα, θα πρέπει να αδειοδοτούνται είτε από το υπουργείο Ανάπτυξης είτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μη δρουν ανεξέλεγκτα. Ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα δώσει επίσης η επιμήκυνση του διαστήματος καθυστέρησης, έπειτα από το οποίο ολόκληρο το χρέος γίνεται απαιτητό. Αυτό σήμερα φθάνει έως και τους τρεις μήνες και θα πρέπει σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις να αυξηθεί έως τους πέντε μήνες. Αντίστοιχα, για όσους έχουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες ή ανοικτά δάνεια, η ελάχιστη καταβολή θα πρέπει να μειωθεί στο 1% του συνολικού χρέους, έναντι 2,5% έως 5% σήμερα.
Ανάσα στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, όπως αναφέρει η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, μπορούν να δώσουν και οι ίδιες οι τράπεζες, αν έχουν την ευελιξία να αφαιρέσουν τους τόκους από τα δάνεια για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να παγώσουν τα χρέη, μέχρι ο πελάτης τους να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Το προφίλ των υπερχρεωμένων
Νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 45 ευρώ, με χαμηλό μηνιαίο εισόδημα είναι οι κατηγορίες των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως αναφέρει ο κ. Κρητικός, το 60% των αιτήσεων κατάσχεσης αφορά δανειολήπτες 25 έως 45 ετών, το μηνιαίο εισόδημα των οποίων (οικογενειακό) κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.600 και τα 1.700 ευρώ, δηλαδή «ηλικίες που προσπαθούν να κάνουν ξεκίνημα στη ζωή τους». Οι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα είναι κατά κανόνα η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (απόλυση) και η αύξηση των επιτοκίων που την τελευταία διετία έχει εκτινάξει κατά περίπου 2.000 ευρώ το μέσο ετήσιο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρησης οι τράπεζες έκαναν απαιτητό όλο το ποσό, «πνίγοντας» ουσιαστικά τον δανειολήπτη, ενώ αρκετοί είναι οι μικροοφειλέτες που ενώ θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους δεν το κάνουν λόγω των υπέρογκων εξόδων που χρεώνουν οι εισπρακτικές εταιρείες. Σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου, το πρόβλημα της υπερχρέωσης προκύπτει από την ανάγκη για κάλυψη βασικών αναγκών (π.χ. λόγοι υγείας) ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα νοικοκυριά οδηγούνται σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς αναγκάζονται να δανειστούν εκ νέου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]