Η ΠΓΔΜ φέρεται να «έκλεισε» την αγορά πυρηνικού αντιδραστήρα από τον Καναδά
Πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζουν τα Σκόπια
Και Τούρκοι στο κόλπο μέσω κονσόρτσιουμ επενδυτών
Σοκ προκαλούν οι πληροφορίες ότι στην εμπορική συμφωνία της ΠΓΔΜ με τον Καναδά, περιλαμβάνεται η αγορά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Αν και επισήμως η γειτονική χώρα τηρεί σιγή ιχθύος για το σχέδιο δημιουργίας εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, η διαρροή των πληροφοριών για την αγορά αντιδραστήρα καταδεικνύει ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες και θέτουν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σε συναγερμό ανησυχίας…
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα, κρατήθηκαν μυστικές παρότι ήταν σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο και πως, την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στο τελικό τους στάδιο.
Οι Σκοπιανοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν κάνει συζητήσεις και για το κονσόρτιουμ επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του εργοστασίου και έχουν άτυπους αρωγούς τους Τούρκους, «καημός» των οποίων είναι ένα τέτοιο εργοστάσιο.
Η Τουρκία, είχε πολλές φορές προσπαθήσει να χτίσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε, λόγω των θυελλωδών αντιδράσεων επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Άραγε, η ΠΓΔΜ είναι η «κερκόπορτα»;
Γιατί καναδέζικο αντιδραστήρα;
Ο Καναδάς είναι η χώρα την οποία προτιμούν όλοι οι «φτωχοί» για να αγοράσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες. Εκεί κατέληξε η Τουρκία για το Ακούγιου, η Ρουμανία για το Τσερναβόντα, αυτή ήταν η πρώτη σκέψη για το Μπέλενε, είναι και για τα Σκόπια. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, χρησιμοποιεί ουράνιο το οποίο είναι «παραπλήσιο» του φυσικού και έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, χωρίς απαραίτητα να «χάνει» πολύ από την αναμενόμενη απόδοση.
Τι σημαίνει αυτό για τα Σκόπια; Αν τελικά συμφωνήσουν οι επενδυτές και προχωρήσει το χτίσιμο του εργοστασίου, θα καταφέρουν να φτιάξουν μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας χαμηλού κόστους, αλλά μεγάλης απόδοσης.
Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν το ενεργειακό έλλειμμα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια που είναι η γειτονιά τους, καθώς και τα οφέλη. Εκτός του ότι θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτοδυναμία, θα λάβουν μια ισχυρότατη ώθηση στην οικονομία τους, πουλώντας ενέργεια και στις γειτονικές χώρες, όπως (για παράδειγμα) και η Ελλάδα. Αυτό θα σημάνει τεράστια κέρδη…
Ετοιμάζεται «καταιγίδα» αντιδράσεων
Πάντως, όσο και αν προχωρούν τα σχέδια της ΠΓΔΜ, είναι σίγουρο πως όταν (ή, καλύτερα αν) ευοδωθούν και φτάσουν σε σημείο επίσημων ανακοινώσεων, θα ξεσηκώσουν ένα παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων και θα βρουν μπροστά τους πολλά εμπόδια. Ένας από τους πλέον έγκριτους Έλληνες επιστήμονες, ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, εξηγεί το γιατί:
Ετοιμάζεται «καταιγίδα» αντιδράσεων
Πάντως, όσο και αν προχωρούν τα σχέδια της ΠΓΔΜ, είναι σίγουρο πως όταν (ή, καλύτερα αν) ευοδωθούν και φτάσουν σε σημείο επίσημων ανακοινώσεων, θα ξεσηκώσουν ένα παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων και θα βρουν μπροστά τους πολλά εμπόδια. Ένας από τους πλέον έγκριτους Έλληνες επιστήμονες, ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, Νίκος Κατσαρός, εξηγεί το γιατί:
«Το ότι χρησιμοποιεί ουράνιο σαν το φυσικό, δε σημαίνει ότι δεν έχει και απόβλητα. Ξέρετε, η χώρα αυτή, έχει χαμηλό επίπεδο στην πυρηνική τεχνολογία και θα της είναι δύσκολη η αυτοματοποίηση των συστημάτων ασφαλείας. Έτσι, δεν ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για χώρα με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα. Αυτό, αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο για όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αφού συνορεύουμε. Σκεφτείτε ότι πληρώσαμε την τραγωδία του Τσέρνομπιλ, παρότι ήταν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».
Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να τον καταλάβει κανείς αν αναλογιστεί τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης που είχε γίνει για ενδεχόμενο ατύχημα στο Ακούγιου της Τουρκίας. Τότε θα κινδύνευαν οι ζωές 138 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα επηρρεάζονταν επτά χώρες, από τη Συρία, το Λίβανο, την Κύπρο, μέχρι την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ιταλία. Κάτι ανάλογο, ισχύει και για την περίπτωση των Σκοπίων.
Βέβαια, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από ατυχήματα (τα οποία μπορεί να είναι και μικρότερου μεγέθους από αυτό του Τσέρνομπιλ, όμως αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τη χώρα μας), αλλά ακόμα και από τα πυρηνικά απόβλητα.
Αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες –και όχι μόνο- είναι και η ασφαλής διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, τα οποία είναι «δημοφιλή» στις τρομοκρατικές ομάδες, αφού χρησιμοποιούνται για την κατασκευή «βρώμικων βομβών». Θα μπορέσει η ΠΓΔΜ να εγγυηθεί την ασφάλεια από τους τρομοκράτες;
Το κλίμα αντιδράσεων που ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στα Σκόπια, διαφαίνεται και από τη δήλωση του κ. Κατσαρού, ο οποίος τονίζει ότι σε τέτοια περίπτωση, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θα αντιδράσει:
«Η Ελλάδα», τονίζει ο κ. Κατσαρός, «ως χώρα που συνορεύει και επηρρεάζεται άμεσα, πρέπει να ζητήσει εγγυήσεις για την τήρηση των όρων ασφαλείας και να αντιδράσει άμεσα με διάβημα στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας»…
HellenicRevenge
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή