Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι πέτυχε ο κ. Νίμιτς στην Αθήνα

Η Ελλάδα σπρώχνει το μπαλάκι προς την πλευρά των Σκοπίων και περιμένει την επόμενη κίνηση του μεσολαβητή

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα

για τη λύση του προβλήματος

της ονομασίας της πΓΔΜ


Προσπάθεια «να πετάξει το μπαλάκι» στην πλευρά των Σκοπίων, ώστε να ελαφρώσει λίγο η πίεση που αναμένεται να ασκήσει τους προσεχείς μήνες η Ουάσιγκτον για να κλείσει η εκκρεμότητα της ονομασίας πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταβάλλει η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση άκουσε με ικανοποίηση τις δημόσιες δηλώσεις του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» για λύση και περιμένει πλέον την επόμενη κίνηση του μεσολαβητή. Η Αθήνα εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστικές κινήσεις ως τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών την 1η Ιουνίου (κάτι που επεσήμανε και στις δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη) και ελπίζει ότι η σκοπιανή πλευρά θα πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Επιμένει όμως στην ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών για να αποφύγει να κατηγορηθεί ότι δεν συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία (πρόκειται για αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζεται blame game).


Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και τον έλληνα διαπραγματευτή κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα


Το βασικό που ήθελε να επιτύχει ο κ. Νίμιτς επισκεπτόμενος τα Σκόπια και την Αθήνα ήταν να διατηρήσει «ζωντανή» τη διαδικασία. Αυτό το πέτυχε, έστω και αν σε κάθε πλευρά είπε αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν. Στα Σκόπια εμφανίστηκε κάπως πιο βιαστικός, καθώς δήλωσε αισιόδοξος για μια λύση ως την 1η Ιουλίου και είπε ότι προφανώς θα υποβάλει νέα πρόταση, αν και θεωρούσε την προηγούμενη που κατέθεσε «τελική». Στην Αθήνα είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ότι δεν κατέθεσε κάποια τελική πρόταση.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επέμεναν ότι δεν προέκυψε τίποτε συγκλονιστικό από την «ενημερωτική» επίσκεψη Νίμιτς. «Ουσιαστικά η σημερινή κατάσταση μοιάζει σαν να βρισκόμαστε πάνω σε ένα ποδήλατο και κάνουμε πετάλι για να μην πέσουμε» σχολίαζαν, θέλοντας να δείξουν πόσο θέλει η Αθήνα να φανεί ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και συγκεκριμένα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς φέρεται πάντως να μετέφερε την ανησυχία της σκοπιανής πλευράς για τη βιωσιμότητα του κράτους της πΓΔΜ αν θιγεί η «μακεδονική ταυτότητα» εξαιτίας μιας λύσης.

Η Αθήνα επιμένει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα όνομα στο τραπέζι, κάτι που εκ πρώτης όψεως έρχεται σε αντίθεση με τις έστω και έμμεσες αναφορές σε μια προτίμηση στο όνομα (ή σε παραλλαγή του) «Νέα Μακεδονία», για το οποίο η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι ανταποκρίνεται στις ελληνικές επιδιώξεις για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». «Συζητάμε όλα τα ονόματα που καλύπτουν τις προδιαγραφές μας» ήταν η απάντηση ανώτατης διπλωματικής πηγής σε σχετικό ερώτημα.

Το αν θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και πΓΔΜ κκ. Αδ. Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντιστοίχως, ή αν ο αμερικανός μεσολαβητής θα επιστρέψει στην περιοχή παραμένει ανοικτό. Σύμφωνα και με ορισμένες πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πάντως δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν πλήρως, ο κ. Νίμιτς κατέθεσε εισήγηση στις δύο πλευρές να υπάρξουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ήτοι μεταξύ υπουργών Εξωτερικών ή και πρωθυπουργών.

Με δεδομένη την προτίμηση του αμερικανικού παράγοντα σε τέτοιου είδους επαφές, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η άμεση, έστω και παρασκηνιακή, κινητικότητα της Ουάσιγκτον. Ωστόσο ο κ. Νίμιτς λογικά θα αποφύγει να προσφύγει αμέσως στην αμερικανική χείρα βοηθείας, διότι γνωρίζει πλέον ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον άκομψο. Θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει ως πού μπορεί να προχωρήσει μόνος του και στη συνέχεια, αν τα πράγματα κολλήσουν, θα ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» συνομιλώντας με αξιόπιστες πηγές λίγο μετά τις δηλώσεις Νίμιτς, είναι σαφές ότι «υπογείως γίνονται προσπάθειες» από την Ουάσιγκτον να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο εντάσσονται και οι αναφορές του μεσολαβητή του ΟΗΕ στους «διεθνείς παράγοντες» που επιθυμούν λύση και στο ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη «η σταθερότητα της περιοχής».

Εκφράζοντας μάλιστα την προσωπική τους εκτίμηση, οι ίδιες πηγές σημείωναν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί «και από το πόσο θα αντέξει η Ελλάδα, καθώς υπάρχουν και πολλά μέτωπα ανοιχτά». Αν και απέφυγαν να τοποθετηθούν λεπτομερώς στο ποια είναι αυτά τα μέτωπα, είναι σαφές ότι καθώς ανοίγει και το Κυπριακό η Αθήνα θα πρέπει να συνυπολογίσει τις επιδράσεις και εκεί.

Στα Σκόπια, πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί τουλάχιστον να κουκουλώσει το χάσμα που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ του προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι δήλωσε ότι η θέση της χώρας του είναι ενιαία και παρουσιάστηκε στον κ. Νίμιτς. Φαίνεται ότι και τα Σκόπια δεν επιθυμούν να στριμωχθούν περαιτέρω, προσφέροντας άλλοθι στην Ελλάδα να επιρρίψει σε αυτά την ευθύνη για τη στασιμότητα των συνομιλιών. Πηγές από τη γειτονική χώρα ανέφεραν επίσης ότι η πΓΔΜ είναι ανοιχτή σε κάθε επιπέδου συνομιλίες προς επίλυση του ζητήματος.

"To Βήμα"



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]