Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τζωρτζ Μπους έφυγε τρέχοντας όταν "έφαγε πόρτα" - Μυρίζει "Πουτινιά"

Τι γίνεται στην Ευρώπη;
Αλλαγή πλεύσης ή ανοιχτή σύγκρουση;


Ο Τζορτζ Ο. Μπους έφτασε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι θα άφηνε στον διάδοχό του στο Λευκό Οίκο μια διπλή κληρονομιά:
* Την περαιτέρω διεύρυνση της Συμμαχίας σε χώρες των Βαλκανιών (Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ) και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ουκρανία και Γεωργία).
* Τη δέσμευση των χωρών-μελών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με αιχμή το Αφγανιστάν. Προς αυτή την κατεύθυνση ο στόχος ήταν να σταλούν στρατιωτικές ενισχύσεις στα μέτωπα της ασιατικής χώρας.
Ωστόσο, οι στόχοι αυτοί δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως. Καταρχήν η Ελλάδα άσκησε το δικαίωμα του βέτο όσον αφορά την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθούν σχέσεις καλής γειτονίας και συμμαχίας με τα Σκόπια. Έτσι η πρόσκληση έφτασε στα χέρια Κροατών και Αλβανών.
Σε σχέση με τις Ουκρανία και Γεωργία, εδώ υπήρξαν ακόμα ισχυρότερες αντιδράσεις: Γαλλία και Γερμανία αντιτάχθηκαν σθεναρά στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών, θεωρώντας ότι είναι «πολύ νωρίς». Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει και η ισπανική εφημερίδα El Pais, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις σχέσεις με τη Ρωσία, που επίσης αντιτίθεται.
Όσον αφορά την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν -«αγκάθι» εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στους κόλπους της Συμμαχίας- ο στόχος δεν μοιάζει να υλοποιείται.
Ο Καναδάς, μετά από μακρά εσωτερική συζήτηση, αποφάσισε να διατηρήσει πέραν του 2009 τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν (2.500 στρατιώτες) με την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθούν και οι εκεί ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Η Ρουμανία θα αποστείλει άλλους 120 στρατιώτες, αν και οι άλλες χώρες δεσμευτούν να ενισχύσουν τα στρατεύματά τους. Νωρίτερα, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 3.500 Αμερικανών στρατιωτών.
Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά μερικούς εκατοντάδες στρατιώτες.
Όλα αυτά είναι θετικά, αλλά ο στόχος των επιπλέον 12 χιλιάδων ανδρών (σήμερα υπηρετούν 40 χιλιάδες υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλλα) δεν έγινε εφικτός...
Λέτε να κινείται κάτι στο μυαλό των ηγετών της Ευρώπης; Μπα μην ελπίζετε, εκείνο που ίσως τους κάνει να πουν κάτι εναντίον του ανιστόρητου Bush δεν είναι τίποτα άλλο από τα συμφέροντα τους. Όσο για αυτούς που ίσως αρχίσουν να ευχαριστούν τον Γάλλο πρόεδρο, έχω να πω ότι και αυτός κινείται βάση των συμφερόντων της χώρας του. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς οι έλληνες και βάση αυτών των συμφερόντων θα πρέπει να κινούμαστε.Όσο για την αντρογυναίκα την Μέρκελ; Ε, αυτή απλά ήθελα να ξεφορτωθεί τις βάσεις των αμερικάνων από το έδαφος της και για αυτό ενέκρινε την ένταξη των ανεκδιήγητων Σκοπιανών στην οργάνωση των εγκληματιών που λέγετε ΝΑΤΟ.

Pontikopagida

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]