Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

Οι απόδημοι Έλληνες
δραστηριοποιήθηκαν

Σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλο το διεθνή Τύπο, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Στην καταχώρηση, που έχει δημοσιευτεί σε μεγάλες εφημερίδες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως στην "Ουάσιγκτον Ποστ" και τη "Νιου Γιορκ Τάιμς", στους "Τάιμς" του Λονδίνου, στη γαλλική "Μοντ" κ.ά. γίνεται ενημέρωση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και καλούνται οι χώρες αυτές να συνδράμουν στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
"Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου θα τεθεί το θέμα της ένταξης του κράτους αυτού, ο απανταχού ελληνισμός δεν μπορεί να μείνει αδρανής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.
"Για το λόγο αυτό το ΣΑΕ προχώρησε σήμερα σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις στο διεθνή Τύπο, και κυρίως σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, σε χώρες της Ευρώπης, θεωρώντας ότι η στάση των συμμάχων την κρίσιμη αυτή ώρα θα κρίνει μελλοντικά τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής".
Ο πρόεδρος του ΣΑΕ τονίζει επίσης ότι το ΣΑΕ, που εκπροσωπεί τον Ελληνισμό της διασποράς σε κάθε γωνιά της γης, "αγωνιά και υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Ελλάδα μας, έχοντας εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποδείξει την καλή της θέληση στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας του ΟΗΕ, ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".
Στο ολοσέλιδο δημοσίευμα γίνεται αναλυτική αναφορά στο "τόσο λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα της Μακεδονίας" και τονίζεται ότι ο όρος "Μακεδονία" δεν συνδέεται αποκλειστικά με κάποιο συγκεκριμένο κράτος, αφού χρησιμοποιούνταν πάντοτε για να προσδιορίσει μία μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή, περίπου το 51% από την οποία είναι μέρος της Ελλάδας, 37% είναι στην ΠΓΔΜ, 11% στην Βουλγαρία και 1% στην Αλβανία".
"Η επιλογή ενός κράτους να μονοπωλήσει το όνομα ``Μακεδονία`` - το μεγαλύτερο μέρος της οποίας υπάρχει εκτός των συνόρων της - ούτε αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική και πολιτική πραγματικότητα, ούτε συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια", σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της Ελλάδας να μην δεχτεί την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή απλά "Μακεδονία", τονίζεται ότι αυτή δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς δεν διαχωρίζει τη νέα αυτή χώρα από τη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, ή από τα τμήματα της ευρύτερης Μακεδονίας τα οποία βρίσκονται επίσης εντός Βουλγαρίας και Αλβανίας.
Επιπλέον, συνδέεται με το επιχείρημα για ενοποίηση της "Μεγάλης Μακεδονίας" - μία πολιτική που συνέλαβε ο Στάλιν και ο Τίτο και ακολουθήθηκε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ μέχρι σήμερα.
Κατά συνέπεια, τονίζεται στο δημοσίευμα, η ονομασία συνδέεται με μία συνεχιζόμενη πολιτική η οποία προβλέπει εδαφικές απαιτήσεις από μέρος της ελληνικής επικράτειας, που είχε ελληνική ταυτότητα για περισσότερο από τρεις χιλιετίες και συνδέεται με τεράστιο πόνο και δεινά από τους ανθρώπους της περιοχής.
Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα άλματα προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει διανύσει παραπάνω από το μισό δρόμο για εξεύρεση λύσης.
Έχει καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το 1995 και έχει επιδείξει προθυμία να εξετάσει μία σύνθετη ονομασία όπως "Βόρεια Μακεδονία", η οποία εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία", αλλά επισυνάπτει ένα επίθετο σε αυτό προκειμένου να το διαχωρίσει από την ελληνική περφέρεια που έχει την ίδια ονομασία. Αυτό είναι συνετό, λογικό και δίκαιο και για τις δύο πλευρές. Μία λύση που συμφέρει και τις δύο πλευρές.
Τέλος, αναφέρεται ότι σήμερα οι συνθήκες για επίτευξη μιας σημαντικής εξέλιξης είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς η Ελλάδα είναι ο μόνος και μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ και η Αθήνα υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως πρωτίστως πρέπει να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Συμμαχίες και συνεργασίες μπορούν να υπάρχουν μεταξύ των χωρών, μόνο εάν υπάρχει καλή θέληση, αμφίπλευρη εμπιστοσύνη κα καλές σχέσεις γειτονίας, καταλήγει το άρθρο. Στην καταχώρηση παρατίθεται και φωτογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, το Φεβρουάριο 2008 στα Σκόπια, να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Γκεόργκι Ντέλτσεφ με αναρτημένο το χάρτη της υποτιθέμενης "Μεγάλης Μακεδονίας".

Στη λεζάντα αναφέρεται ότι ο χάρτης περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, δηλαδή περίπου το 30% των εδαφών της Ελλάδας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια, με την ερώτηση αν αυτή η πράξη μπορεί να θεωρηθεί συμπεριφορά μιας φιλικής χώρας με την προοπτική να γίνει σύμμαχος στην Ατλαντική συμμαχία.

HellenicRevenge

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]