Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρόσκληση για συμβιβασμό από τον Νίμιτς

Η ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να προσφύγει κατά της Ελλάδας για απαγόρευση πτήσης των «Μακεδονικών Αερογραμμών»

Εχεμύθεια και αποφυγή της δημόσιας διαπραγμάτευσης (με δηλώσεις και διαρροές στα μέσα ενημέρωσης) ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αθήνα και την ΠΓΔΜ ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ξεκινά νέο κύκλο συνομιλιών με τις δύο πλευρές. Η πρόθεση είναι, όπως όλα δείχνουν, να επιδιωχθεί συμβιβασμός ο οποίος, ακόμη και αν επιτευχθεί, θα κρατηθεί μυστικός μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου.
Το πασχαλινό ιντερμέδιο τελείωσε και ο κ. Μάθιου Νίμιτς επανήλθε στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον βιάζεται και μάλιστα πολύ για την άρση του αδιεξόδου ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ άμεσα. Ηδη είχε χθες την πρώτη του συνάντηση με το διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ κ. Ν. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ενώ σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι συζητήσεις τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ελληνική πλευρά διερευνητικές. Ανάλογες συνομιλίες θα έχει την Πέμπτη και την Παρασκευή με τον Ελληνα διαπραγματευτή κ. Αδ. Βασιλάκη. Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν πολύ μικρές προσδοκίες, προεξοφλούν ακαμψία από την πλευρά των Σκοπίων και επιμένουν ότι δεν αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο ορατό μέλλον. Εμπειροι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, πάντως, εκτιμούν ότι η αμερικανική διπλωματία δεν ενθαρρύνει αυτή τη στιγμή κατάθεση νέας πρότασης (για να μην μπερδευτεί στην προεκλογική δίνη στα Σκόπια) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενθαρρύνει την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων στο μέγιστο βαθμό.
Ο κ. Νίμιτς επέλεξε την τακτική των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών αλλά δεν αποκλείεται να προγραμματίσει στη συνέχεια και κοινή συνάντηση των διαπραγματευτών με τη διαμεσολάβησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ντιμιτρόφ θα μετάσχει στις συνομιλίες με τις οδηγίες του προέδρου κ. Μπ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος εμφανίζεται ως μετριοπαθέστερος του πρωθυπουργού κ. Ν. Γκρούεφσκι. Συντηρώντας το κλίμα έντασης μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ δήλωσε χθες ότι δεν υπήρχε λόγος για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο, εν όψει του ταξιδιού του κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι δεν αναμένεται κατάθεση νέας πρότασης. Η ΠΓΔΜ εμφανίζεται έτοιμη να προσφύγει στη διεθνή Δικαιοσύνη εγκαλώντας την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης του Σικάγου (για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπλοΐα), επικαλούμενη απαγόρευση πτήσης πάνω από το ελληνικό έδαφος αεροσκάφους των «Μακεδονικών Αερογραμμών» που πήγαινε από τα Σκόπια στην Αίγυπτο. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, πιστεύει ότι η ευνοϊκότερη συγκυρία για τελικές διαπραγματεύσεις θα έρθει το φθινόπωρο λόγω της δυναμικής η οποία θα αναπτυχθεί εν όψει της απόφασης που θα λάβει τον προσεχή Δεκέμβριο η Ε.Ε. για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.
Παρ’ όλο που η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει το νέο κύκλο συνομιλιών του κ. Νίμιτς, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της διπλωματίας γνωρίζουν ότι τόσες ώρες συνομιλιών με τους διαπραγματευτές δεν δικαιολογούνται εάν απλώς η μια πλευρά λέει «ένα όνομα έναντι όλων» και η άλλη συζητεί μόνο για το ταμπελάκι των διεθνών οργανισμών. Γνωρίζουν επίσης ότι το κλειδί βρίσκεται στο όνομα (η ελληνική πλευρά «χαϊδεύει» το Νέα Μακεδονία) και στο εύρος της διεθνούς χρήσης. Ως προς το δεύτερο, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν η Αθήνα θα αρκεστεί σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αναφέρεται σε υιοθέτηση του νέου ονόματος από τρίτες χώρες ή θα διεκδικήσει αντικατάσταση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στη σύγχυση.
Την ίδια ώρα, ο άξονας Σκοπίων-Τουρκίας ενισχύεται με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην ΠΓΔΜ ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στις 2 και 3 Μαΐου θα μετάσχει στη Σύνοδο Κεντροευρωπαϊκών Κρατών στην Αχρίδα και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια για επίσημες επαφές με την πολιτική ηγεσία. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επίσκεψη σε μουσείο στο Μοναστήρι όπου υπάρχει αίθουσα αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ και σε οθωμανικό μνημείο του 15ου αιώνα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]