Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

300% άνοδος στην τιμή του μακαρονιού - Αυτά που κερδίζουν να τα βάλουν στον κώλο τους

Θα μας βγάλουν από τη μύτη ακόμη και τα μακαρόνια

Σπαγγέτι όπως λέμε παντεσπάνι... Φαγητό πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα μακαρόνια, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί κατά 34% σε σχέση με πέρυσι σπάζοντας το «φράγμα» του ενός ευρώ. Και ενώ ο «Ακάκιος» λίγο πριν από την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα μας είχε αφήσει τα μακαρόνια στις 110 δραχμές (0,35 ευρώ), έξι χρόνια μετά έχουν «πάρει» αύξηση της τάξεως του 300%!

Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των σιτηρών, η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσής τους στην Ινδία και την Κίνα και η έκρηξη των βιοκαυσίμων προκαλούν «ντόμινο» ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά. Ενα πακέτο μακαρόνια που πριν από ένα χρόνο κόστιζε 0,79 ευρώ φέτος έχει «εκτοξευθεί» στο 1,05 ευρώ (αύξηση 35%). Η πορεία των τιμών των ζυμαρικών κατά το τρέχον έτος δεν αποκλείεται να δημιουργήσει και άλλες αναταράξεις, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές των ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας, οι οποίες δεν κατάφεραν να μείνουν ανεπηρέαστες από την κρίση στις αγορές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν ένα πακέτο μακαρόνια συγκεκριμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ κόστιζε μόλις 0,22 ευρώ, ενώ φέτος διατίθεται έναντι 0,45 ευρώ.

Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς τόσο στις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα 500 γραμ. σπαγγέτι από 0,84 ευρώ έως και 1,05 ευρώ, όσο και στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς τα κέρδη τους σε σχέση με το 2006 σημειώνουν σημαντική πτώση. Οπως εξηγεί στον ΕΤ ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζυμαρικών Misko Α.Ε, κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, το κόστος του σιταριού τετραπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, με αποτέλεσμα η κερδοφορία να είναι περιορισμένη. «Το κόστος της πρώτης ύλης από 150 ευρώ τον τόνο που ήταν το 2006 έφτασε το 2007 στα 450-600 ευρώ», τονίζει ο κ. Σπηλιόπουλος.

Αύξηση του ετήσιου τζίρου, αλλά πτώση στην κερδοφορία εμφανίζουν και οι δύο βασικοί «παίκτες» της αγοράς ζυμαρικών στην Ελλάδα, Misko και Μέλισσα-Κίκιζας. Το 2006 ο τζίρος της Misko ανήλθε στα 57 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Αντιστρόφως ανάλογα ήταν τα ποσά της επιχείρησης την προηγούμενη χρονιά, καθώς ο τζίρος αυξήθηκε στα 65 εκατ. ευρώ, αλλά η κερδοφορία περιορίστηκε στις 900 χιλ. ευρώ. Την ίδια εικόνα παρουσίασε και η ελληνική βιομηχανία Μέλισσα-Κίκιζας, η οποία το 2007 πραγματοποίησε τζίρο της τάξεως των 43 εκατ. ευρώ με κέρδη μόλις 700 χιλ. ευρώ, τη στιγμή που το 2006 ο τζίρος της εταιρίας είχε διαμορφωθεί στα 35,8 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 870 χιλιάδες ευρώ.

«Το πρόσθετο κόστος παραγωγής επιβαρύνονται κυρίως οι βιομηχανίες, αλλά και οι καταναλωτές. Ωστόσο, εμείς προσπαθούμε να έχουμε λογικές τιμές, ακόμα κι αν είναι σε βάρος της κερδοφορίας μας. Παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η παραγωγή μας ξεπέρασε τις 40.000 τόνους ετησίως σε σχέση με το 2006 που η παραγωγή μας περιοριζόταν στις 32.000 τόνους», σημειώνει στον ΕΤ ο εμπορικός διευθυντής της Μέλισσα, κ. Γιώργος Ευσταθόπουλος.

Την εκτίμησή του σχετικά με τη σταθεροποίηση των τιμών εξέφρασε και ο κ. Σπηλιόπουλος. «Γενικά το 2008 είναι μία χρονιά κατά την οποία θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ενώ το 2009 πιστεύω ότι θα είναι καλύτερη η χρονιά, εκτός κι αν έχουμε μακρά περίοδο ξηρασίας», υπογράμμισε ο κ. Σπηλιόπουλος.

Σαν δεν ντρέπεστε βρε σαλτιμπάγκοι, αρουραίοι, μισάνθρωποι...
  • Δεν καταλαβαίνετε ότι με τις υπερβολικές αυξήσεις ουσιαστικά κλείνετε (και εσείς όπως πάρα πολλοί βιομήχανοι) την "κάνουλα" με τα χρήματα;
  • Δεν καταλαβαίνετε πως οδηγείτε (κι εσείς) τον τόπο σε λογικά αδιέξοδα;
  • Δεν σας αρκούν όλα όσα έχετε βγάλει και όσα ακόμη κερδίζετε και θέλετε και άλλα περισσότερα;
  • Δεν καταλαβαίνετε πως όταν ο κόσμος δεν θα έχει να φάει, τότε θα φάει εσάς, τα πλούτη σας και τις σάρκες σας τις ίδιες;
Οι δείκτες καλό είναι να είναι ανοδικοί. Μην μένετε όμως στην στατιστική έρευνα, αλλά δείτε και την πραγματικότητα.
Οδηγείτε τον κόσμο στα άκρα.
Και πιστέψτε με, ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΚΡΑ... ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ, ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ, ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ... επειδή τον οδηγείτε καθημερινά και μεθοδικότατα στον "πάτο". Και ως γνωστόν, αν πιάσεις πάτο, τότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από το να ανέβεις...
Κι εσείς θα είστε τα μοναδικά του εμπόδια...
Για σκεφθείτε λιγάκι τι συμβαίνει σε ένα... "εμπόδιο"... και θα καταλάβετε που οδηγείτε τους εαυτούς σας, τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]