Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Gazprom και οι φιλοδοξίες της...

Η ρωσική εταιρεία Gazprom αναζητεί πρόεδρο σε πρόσωπα πολιτικής επιρροής, όπως ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, που όμως αρνήθηκε.
ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, στην προσπάθειά του να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ευρώπη.
Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, απέρριψε προχθές την προσφορά της Gazprom να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα διοχετεύει στην ευρωπαϊκή αγορά 30 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο αγωγός
Ο αγωγός αυτός, μήκους 900 χλμ. και κόστους 10 δισ. ευρώ -που αποτελεί κοινοπραξία επί ίσοις όροις μεταξύ της Gazprom και της ιταλικής Eni- έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικό φυσικό αέριο και θεωρείται ανταγωνιστικός στον αγωγό Nabucco που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Η επιθυμία της Gazprom να αποκτήσει πολιτική επιρροή αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ταχύτατη εξάπλωση της εταιρείας στην Ευρώπη. Πολιτικοί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ανησυχούν ότι η Ευρώπη έχει καταστεί υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία -εξάρτηση που θα μπορούσε να αφήσει τη γηραιά ήπειρο εκτεθειμένη στην περίπτωση που ενταθούν οι διπλωματικές σχέσεις της με τη Μόσχα.
Η Ρωσία αναμένεται να προμηθεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης μέχρι το 2015, περισσότερο από το ένα τέταρτο που προσφέρει σήμερα. Υπενθυμίζεται όμως ότι πριν από δύο έτη η προσφορά στη Δ. Ευρώπη διακόπηκε από τη στιγμή που η Gazprom σταμάτησε προσωρινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο διαμάχης για τη διαμόρφωση των τιμών.
Η Ρωσία επιχείρησε να σταματήσει τις κριτικές αυτές, προτείνοντας πολιτικούς με επιρροή σε περίοπτες θέσεις.
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αφού απομακρύνθηκε από το αξίωμα του καγκελάριου της Γερμανίας το 2005, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Nord Stream, ενός αγωγού που θα διοχετεύσει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, παρακάμπτοντας Πολωνία και Ουκρανία.
Επίσης, το 2005, το Κρεμλίνο προσέφερε στον πρώην Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ντόναλντ Εβανς, την προεδρία της κρατικά ελεγχόμενης ρωσικής Rosneft, προσφορά ωστόσο που δεν έγινε δεκτή.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]