Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Συμφωνία "πακέτο" μετά το Πάσχα;

«Συμφωνία-πακέτο» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εκτιμάται ότι προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να σχεδιάζει να καταθέσει νέα πρόταση μετά το Πάσχα.
Σύμφωνα με το Βήμα, το σχέδιο της Ουάσιγκτον, το οποίο ικανοποιεί κατ' αρχήν την Αθήνα, θα αφορά κυρίως το θέμα της ονομασίας και το εύρος χρήσης αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, το όνομα «Νέα Μακεδονία» ή κάποια παραλλαγή του, βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.
Για την Αθήνα, άλλωστε, το όνομα «Νέα Μακεδονία» ή κάποιο παραπλήσιό του, ανταποκρίνεται στην απαίτησή της για γεωγραφικό προσδιορισμό, η οποία παραμένει σταθερή.
Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει η αποδοχή της ονομασίας από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Για το λόγο αυτό, προτίθενται να μεταβούν κατά την προεκλογική περίοδο στα Σκόπια και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Δεν αποκλείεται επίσης να μεταβεί στην περιοχή ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Πάντως, προς το παρόν, η ηγεσία της γειτονικής χώρας εμφανίζεται αρνητική σε μία ονομασία του τύπου «Νέα Μακεδονία».
Όμως, επιτευχθεί συμφωνία επί του ονόματος, πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η αρχική συμφωνία να συμπληρωθεί με κινήσεις όπως η εξέταση ζητημάτων αλυτρωτισμού (π.χ. αναφορές σε «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα») και πολιτιστικών θεμάτων, καθώς και η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ.
Pontikopagida
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]