Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο αγωγός South Stream μας φέρνει πιό κοντά με τους Ρώσους

Πολλά "παίζονται" στη συνάντηση

Καραμανλή-Πούτιν


Η εμπέδωση της «στρατηγικής σχέσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, την Τρίτη του Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας και συνομιλίες με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θα συναντηθεί και με το διάδοχό του στο αξίωμα Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Και σε αυτή την επίσκεψη, πάντως, τα θέματα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να παίξουν πρωταρχικό ρόλο: Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, αναμένουν στη Μόσχα να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω του Ευξείνου Πόντου και μέσω των διακλαδώσεών του θα τροφοδοτεί την Ιταλία με φυσικό αέριο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ρωσική και την ελληνική κυβέρνηση διεξάγονταν με πυρετώδεις ρυθμούς σε όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ώστε να μπορούν οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν να υπογράψουν τη συμφωνία την Τρίτη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι αυτός ο στόχος είναι πλέον ορατός και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας θα είναι (μαζί με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο) στην πρωθυπουργική αποστολή, αλλά και από το γεγονός ότι για τις δηλώσεις των δύο ηγετών έχει προβλεφθεί και τραπέζι για την υπογραφή συμφωνίας.

Πέρα από τη συμφωνία για τον αγωγό, το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή εστιάζεται και στη συνάντηση που θα έχει με το νέο πρόεδρο κ. Μεντβέντεφ και στις συνθήκες που δημιουργούνται από την αλλαγή ηγεσίας στη Ρωσία για την περαιτέρω εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας:
«Προσβλέπω και στη συνάντησή μου με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μεντβέντεφ, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλές προκλήσεις και ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεών μας και την ενδυνάμωση της φιλίας μας σε όλους τους τομείς», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής.

Η ανάπτυξη μιας στενής συνεργασίας με τη Ρωσία αποτελεί μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, την οποία ο κ. Καραμανλής προώθησε με συνέπεια από το 2004, όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκε τη Μόσχα. Από τότε έχει συναντηθεί με τον κ. Πούτιν έξι φορές. Μιλώντας στο ITAR-TASS, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το Ρώσο πρόεδρο «μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη» και «φίλο του» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα, μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Εκανε, μάλιστα, λόγο για αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα.

Στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι ουσιαστική, με διευρυνόμενη προοπτική.

Στο ρωσικό πρακτορείο δήλωσε «ότι η Ελλάδα στο τέλος του 2015 θα καταναλώνει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία». Ικανοποίηση στην κυβέρνηση προκαλεί και η πρόοδος που σημειώνεται στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η πρόσκληση στον κ. Καραμανλή να επισκεφτεί για τρίτη φορά ως πρωθυπουργός τη ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί μια κίνηση αβροφροσύνης του Ρώσου προέδρου Πούτιν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία του αναγνωρίζει το ειδικό βάρος και το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία με τον κ. Πούτιν θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της θητείας του, αφού αναλαμβάνει πρωθυπουργός, δεν αποκλείεται, μάλιστα, και επίσκεψή του με την ιδιότητα αυτή στην Ελλάδα. Ο κ. Πούτιν παραδίδει στον κ. Μεντβέντεφ στις 8 Μαΐου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]