Στέλνει τις «κλήσεις» η Κομισιόν στην Ελλάδα
Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η προειδοποιητική επιστολή με την οποία κινείται η διαδικασία παραπομπής της Ελλάδος για τη μη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο, για τον περιορισμό των ρύπων θερμοκηπίου. Η Συμφωνία του Κιότο τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και η αρμόδια Επιτροπή του Οργανισμού έθεσε ήδη σε καθεστώς μη συμμόρφωσης τη χώρα μας. Ομως, η Ε.Ε. έχει ενσωματώσει τη Συμφωνία στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι μη συμμόρφωση ισοδυναμεί με παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου.
Η επιστολή θα αποτελεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα, η οποία έλαβε λίγο πριν από το Πάσχα εκρηκτικές διαστάσεις. Και όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, θα έχει συνέχεια, καθώς έχει ως υπόβαθρο μια εντελώς διαφορετική αντίληψη προτεραιοτήτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν σε σχέση με το περιβάλλον, ενώ άπτεται και των δύο σημαντικότερων κυβερνητικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, των έργων του Δ’ ΚΠΣ και του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.
Εξ αντικειμένου, η συνεργασία του κ. Σουφλιά με τον κ. Δήμα ουδέποτε υπήρξε αρμονική. Αυτή τη φορά, πάντως, η ένταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: Μόλις έγινε γνωστό στην Αθήνα ότι ο επίτροπος σκοπεύει να κινήσει τη διαδικασία προσφυγής κατά της Ελλάδος για το Πρωτόκολλο του Κιότο, το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε με ανακοίνωση στην οποία τον καλεί «να μην ονειρεύεται παραπομπές και πρόστιμα». Επί τούτου ο κ. Δήμας εξέδωσε απάντηση -πράγμα πρωτοφανές-, στην οποία επισημαίνει ότι είναι υποχρέωσή του να κινήσει τη διαδικασία και προσθέτει ότι «προκαλεί απορία η αναφορά του ΥΠΕΧΩΔΕ για διαρροές». Αμέσως μετά, το γραφείο του κ. Σουφλιά προχώρησε σε νέα, οξύτατη ανακοίνωση, στην οποία αποδίδει στον επίτροπο «βαρύγδουπες εκφράσεις», χαρακτηρίζει τα επιχειρήματά του «έωλα» και του καταλογίζει ότι «βιάζεται».
Είναι σαφές πλέον ότι λόγω των αρνητικών επιδόσεων της χώρας μας στον τομέα του περιβάλλοντος, οι σχέσεις του επιτρόπου με την κυβέρνηση βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους.
Μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, η επιδείνωση υπήρξε ραγδαία. Η Επιτροπή προχώρησε σε προειδοποιήσεις και προσφυγές (για το θέμα του Ασωπού, την Κορώνεια και τα αστικά λύματα του Θριασίου). Ο ίδιος ο κ. Δήμας έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ελληνικά περιβαλλοντικά πράγματα, προειδοποιώντας, ήδη από τον Ιανουάριο, ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής ρύπων και ζητώντας επιτακτικά την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Παράγοντες των Βρυξελλών επισημαίνουν πως δεν θα μπορούσε να μην αντιδράσει στο ζήτημα των αερίων του θερμοκηπίου ο κ. Δήμας, από τη στιγμή που όχι μόνο παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία, αλλά ο ίδιος και η Επιτροπή έχουν κάνει το θέμα σημαία μιας παγκόσμιας καμπάνιας. Το παράδοξο όμως είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης: Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ήταν εκείνος που έβαλε το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην πολιτική ατζέντα, το ανέδειξε σε μείζον θέμα μετά τις πυρκαγιές, στην προεκλογική περίοδο του 2007, και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι αποτελεί προτεραιότητα. Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι η κυβέρνηση και ο κ. Σουφλιάς αγνοούν το περιβάλλον - η λύση του προβλήματος της Ψυττάλειας, η εκτροπή της Εγνατίας για την καφέ αρκούδα και τα 4 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ άλλα δείχνουν.
Παρά ταύτα, όπως έδειξε και το φιάσκο με τα αέρια του θερμοκηπίου, δεν γίνονται αρκετά. Ούτε καν σε συμβολικό επίπεδο.
Ο κ. Σουφλιάς έχει αφήσει ανοιχτό να ιδρυθεί αυτόνομο υπουργείο σε βάθος χρόνου, επικαλούμενος μάλιστα ως επιχείρημα την πιθανότητα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων και μάλιστα την ώρα που η χώρα ολοκληρώνει τις υποδομές της. Στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό δεν είναι προσωπική του άποψη, αλλά εκφράζει στην ουσία την κυβέρνηση, η οποία περιμένει μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση από τα έργα του Δ’ ΚΠΣ και από την επίλυση του χωροταξικού προβλήματος της χώρας. Δεν θα ήθελαν να δουν, λένε, τις λύσεις στις οποίες ποντάρουν να σκοντάφτουν μακροχρόνια σε περιβαλλοντικής φύσης ενστάσεις. Θεωρούν ήδη σημαντικό σκόπελο το Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν σκοπεύουν να προσθέσουν έναν ισχυρό θεσμό δίπλα του, τουλάχιστον όχι τώρα.
Ενα αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος θα είχε λόγο τόσο στην εκπόνηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων, όπως το χωροταξικό, όσο και στη λήψη αποφάσεων για τα μεγάλα έργα και στο βαθμό εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οπως άλλωστε επεσήμανε ο κ. Δήμας τον Ιανουάριο, τα προβλήματα δεν είναι στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην ελληνική (εκεί ο κ. Σουφλιάς έχει κάνει τεράστια βήματα) «αλλά στην εφαρμογή της».
Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που κατέθεσε ο κ. Σουφλιάς -και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις- έχει κινήσει και το ενδιαφέρον της Κομισιόν, η οποία με επιστολή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει να μάθει αν υπήρξε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βεβαίως, η Κομισιόν δεν μπορεί να κρίνει το εθνικό σχέδιο, έχει γνώμη όμως για τα ειδικά χωροταξικά που έπονται και ιδιαίτερα για τα έργα που θα ακολουθήσουν με βάση αυτά. Στο μικροσκόπιό της βρίσκεται επίσης ο τρόπος εφαρμογής της σημαντικότερης περιβαλλοντικής Οδηγίας για σχέδια και προγράμματα, η οποία προβλέπει στρατηγική περιβαλλοντική μελέτη και ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο το 2006.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...