Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσπάθειες αντιμετώπισης μεταλλάξεων του ιού της γρίππης

Παρακολούθηση σε όλο τον κόσμο

Η διαδρομή των νέων στελεχών του ιού της γρίπης, από τη γέννηση μέχρι την εξαφάνισή τους, χαρτογραφήθηκε σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι μέθοδοι πρόληψης. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι ιού εμφανίζονται κάθε χρόνο στην ΝΑ Ασία και πεθαίνουν στη Ν.Αμερική ή την Αφρική.
Γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science δείχνει ότι ο ιός επιζεί όλο το χρόνο στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία μεταπηδώντας από χώρα σε χώρα στην περιοχή ενώ παράλληλα μεταλλάσσεται.
Από εκεί, το πιο μεταδοτικό από τα μεταλλαγμένα στελέχη κατακτά τον πλανήτη ακολουθώντας το δρόμο του ταξιδιού και του εμπορίου: Έξι έως εννέα μήνες μετά την εμφάνισή του στην Ασία, ο νέος ιός περνά στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία και αργότερα φτάνει μέχρι τη Λατινική Αμερική.
Εκεί ο ιός σταδιακά εξαφανίζεται, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στη ΝΑ Ασία και να ξαναρχίσει όλο τον κύκλο. Ο πληθυσμός της ΝΑ Ασίας που είχε προηγούμενη εμπειρία με το ίδιο στέλεχος έχει πλέον αναπτύξει σχετική ανοσία και μπορεί να προσβληθεί μόνο από νέα στελέχη.
«Από τη στιγμή που θα φύγει από την Ασία, βρίσκονται στο μονοπάτι που οδηγεί στο εξελικτικό νεκροταφείο» δήλωσε ο Ντέρεκ Σμιθ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο τελευταίος σταθμός του ιού είναι πιθανότατα η Αφρική, ωστόσο ελάχιστα στοιχεία είναι διαθέσιμα για την περιοχή.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συλλέγει δείγματα από ασθενείς σε 80 χώρες προκειμένου να αναγνωρίσει τους νέους υπότυπους γρίπης και να παραγγείλει το νέο εμβόλιο. Η τελευταία έρευνα βασίστηκε σε γενετική σύγκριση 13.000 δειγμάτων του Η3Ν2, ενός υπότυπου της γρίπης τύπου Α, που είναι ο πλέον συνηθισμένος ιός γρίπης στον άνθρωπο.
Η μελέτη συνδυάζεται με μια άλλη παρόμοια έρευνα για τη γρίπη που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια χαρτογραφούν τις μετακινήσεις της γρίπης από το βόρειο στο νότιο ημισφαίριο και διαπιστώνουν ότι κάποιες χρονιές που ο Η3Ν1 είναι ασυνήθιστα αδύναμος εκδηλώνονται επιδημίες ενός άλλου υπότυπου, το Η1Ν1. Αυτό φαίνεται συνέβη στην περίπτωση της φονικής ισπανικής γρίπης του 1918.
Οι δύο έρευνες αναμένεται να διευκολύνουν τους επιστήμονες στην προσπάθειά τους να βρίσκονται στο σωστό μέρος και στο σωστό χρόνο τόσο για την πρόληψη νέων επιδημιών.
Pontikopagida

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]