Εν αναμονή Νίμιτς με ομοθυμία
Το ΕΣΕΠ συνεδρίασε χωρίς εκπλήξεις, ενώ η ΠΓΔΜ
προσπαθεί να αποκτήσει αξιόπιστη κυβέρνηση και...
θέση. Έρχεται ο Νίμιτς, αλλά όχι με πρόταση
«Οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν αποτελούν πεδίο αντιθέσεων των πολιτικών δυνάμεων», επαναβεβαίωσε το ΥΠΕΞ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εν αναμονή της επίσκεψης Νίμιτς.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το τέλος της συνεδρίασης στο οποίο μετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, ενώ δεν συμμετείχε το ΚΚΕ.
Κοινή θέση για την ΠΓΔΜ
Για «ομοφωνία» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μίλησαν οι περισσότεροι εξερχόμενοι από τη συνεδρίαση. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι «σαφείς, σταθερές και θεμελιωμένες», ενώ ο Α.Λοβέρδοςείπε για την άφιξη Νίμιτς, ότι αν και «όλοι συμφωνούν ότι δεν κομίζει κάτι στο επίπεδο των προτάσεων», οι εκτιμήσεις είναι ότι «γίνεται μια προσπάθεια να μην παραμεριστεί το θέμα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς είπε ότι «υπήρξε συμφωνία», πως «είναι θετικό ότι η διαπραγμάτευση φεύγει από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ» και ότι «είναι θετικό ότι θα γίνει πάλι μια διαπραγμάτευση».
Ο πρέσβης επί τιμή Κ. Πολίτης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, είπε ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα πρέπει να είναι και καλή, δηλαδή να καλύπτει το μίνιμουμ των εθνικών συμφερόντων. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής Μ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη δική μας θέση και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για όξυνση ή απάντηση σε ενδεχόμενες υπερβολικές εκφράσεις που εκστομιστούν σε προεκλογική περίοδο.
Στα Σκόπια Νίμιτς και... διχόνοια
Το απόγευμα ο Μάθιου Νίμιτς φτάνει για μία ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ (θα έρθει στη συνέχεια στην Αθήνα), αλλά κανείς δεν φαίνεται να αναμένει νέα πρόταση.
Και πώς θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο την ώρα που η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο και ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο... εκπρόσωπος στις διαπραγματεύσεις φαίνονται να μην έχουν κοινή θέση, αν όχι ούτε καν επαφή!
Ο ειδικός μεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, μάλιστα, θα απογοητευτεί ακόμη περισσότερο (εάν δεν είναι ήδη) διαβάζοντας τον τοπικό Τύπο, όπου ανακινήθηκε το θέμα των «Μακεδονικών Αερογραμμών» και της μη σύνδεσης με τα ελληνικά αεροδρόμια, κάτι που συμβαίνει από ιδρύσεως της εταιρείας.
«Έτοιμοι για συμβιβασμό»
Ο διαλλακτικότερος όλων πάντως, ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, επανέλαβε τις μετριοπαθείς θέσεις του.
«Είμαστε έτοιμοι, για το μέλλον αυτής της χώρας, να πληρώσουμε συγκεκριμένο τίμημα. Ωστόσο, δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι λίγες ώρες πριν την άφιξη του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...