Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτά είναι τα σύνορα του νέου ψυχρού πολέμου;

Η αντιπαράθεση Γεωργίας-Αμπχαζίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Ο ποταμός Ινγκούρ που χωρίζει την Γεωργία από την υπο-απόσχιση δημοκρατία της Αμπχαζίας ίσως καταστεί το μέτωπο ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης όχι μόνο μεταξύ της Γεωργίας και της Αμπχαζίας, αλλά μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η Αμπχαζία βρίσκεται «μια ανάσα» από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από την Μόσχα. Ο απερχόμενος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις και θα εγκαταστήσει διπλωματική αποστολή τόσο στην Αμπχαζία όσο και στην άλλη υπό απόσχιση επαρχία της Γεωργίας, την Νότια Οσετία.
Αν και η κίνηση Πούτιν δεν συνιστά αναγνώριση, εν τούτοις ανοίγει τον δρόμο για την οριστική και αμετάκλητη απόσχιση των δυο επαρχιών από την Γεωργία.
Οργή Τιφλίδας
Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της Τιφλίδας που πιστεύει ότι ο απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι η προσάρτηση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μπακράντζε δήλωσε ότι η κίνηση της Μόσχας καταστρατηγεί την διεθνή νομιμότητα και ισοδυναμεί με «συγκεκαλημένη προσάρτηση» της επαρχίας στην Ρωσία.
Μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είπε ότι η Τιφλίδα θα «απαντήσει με όλα τα διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέσα» στην «πρόκληση» της Ρωσίας και ότι θα ζητήσει εσπευσμένα την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Γεωργία αναγκάσθηκε να αποχωρήσει από την Αμπχαζία πριν 15 χρόνια όταν οι αποσχιστές αντάρτες ανέλαβαν τον έλεγχο της επαρχίας.
Από τότε έχουν αναπτυχθεί ειρηνευτικές δυνάμεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 1.000 Ρώσοι στρατιώτες. Η Γεωργία έχει ζητήσει να αντικατασταθεί η δύναμη αυτή με «κυανόκρανους» από τρίτες χώρες που δεν έχουν «άμεσα» συμφέροντα στην περιοχή.
Προειδοποιήσεις ΝΑΤΟ
Στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κίνηση της Μόσχας και υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βουδαπέστη, η Συμμαχία επανέλαβε την υποστήριξη της στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.
«Τα βήματα που κάνει η Ρωσία υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας», πρόσθεσε ο Σέφερ.
Το ΝΑΤΟ –παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ- «πάγωσε» την ένταξη της Γεωργίας στην Συμμαχία. Όμως ανέλαβε την δέσμευση να την «υποδεχθεί» στους κόλπους της στο μέλλον. Παράλληλα, ενισχύει την στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με την Τιφλίδα.
Τον Ιούλιο προγραμματίζεται μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί κοντά στην Τιφλίδα, με συμμετοχή δυο χιλιάδων στρατιωτών, κυρίως Αμερικανών.
Στην άσκηση που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν δυνάμεις και από την Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία.
Κόσοβο και Αμπχαζία
Η κίνηση της Ρωσίας φαίνεται ότι αποτελεί προμελετημένη απάντηση στην προσπάθεια της Γεωργίας να πετύχει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Η θέση της Μόσχας αλλά και των φιλο-ρωσικών δυνάμεων στην Αμπχαζία ενισχύθηκε μετά την απόσχιση του Κοσόβου.
Η Αμπχαζία υποστηρίζει ότι η αξίωση της για ανεξαρτησία έχει το «ίδιο βάρος» με αυτήν του Κοσόβου.
Την Τρίτη, ο μόνιμος πρέσβης των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ Ζαλμάι Χάλιλζαντ εξέφρασε
την «βαθιά ανησυχία» του για τις εξελίξεις στον Καύκασο. Οι Ρώσοι «κατακεραύνωσαν» την Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες της «υποκριτικές» με δεδομένη την «παράνομη» αναγνώριση του Κοσόβου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]