Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απομακρύνονται Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι


Ρήγμα στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων

skopiakiri243.jpg
Διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντιστοίχως, λίγα 24ωρα πριν την έλευση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια και στην Αθήνα. Ήδη γίνονται αναφορές για διαπραγμάτευση στο κενό, ενώ οι ΗΠΑ «βλέπουν» λύση πριν τις εκλογές.
Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ στην υπό τον Νίμιτς διαδικασίες, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος απηχεί των απόψεων Τσερβένκοφσκι, τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ντνέβνικ ότι «ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, χρειαζόμαστε μια εθνική, κρατική, υπερκομματική πλατφόρμα για τη λύση της διένεξης για την ονομασία με την Ελλάδα».
Με αυτό τον τρόπο ο διαπραγματευτής καθιστά σαφές ότι στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κοινή γραμμή αναφορικά με τις διαπραγματευτής, και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το νόημα των επαφών Νίμιτς με τις δύο πλευρές.
Ο κ. Ντιμιτρόφ κάνει αναφορά για «πλατφόρμα που οπωσδήποτε θα σημαίνει διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας, δίχως την οποία δεν υπάρχει μέλλον. Eάν δεν υπάρχει ετοιμότητα για κάτι τέτοιο, τότε οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες ρεαλιστική εναλλακτική λύση για ένα μέλλον δίχως ΝΑΤΟ και ΕΕ, εάν βέβαια υπάρχει τέτοια λύση».
Ανάλογες απόψεις έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος έχει επαναλάβει τη θέση του περί «λογικού συμβιβασμού» με την Ελλάδα.
Από την πλευρά Γκρούεφσκι τηρήθηκαν αποστάσεις από τις απόψεις Ντιμιτρόφ, ενώ δεν έλειψαν και οι αιχμές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιβιτσα Μπότσεφσκι, σε δηλώσεις του τόνισε: «Σε μία τέτοια ευαίσθητη περίοδο για την Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα παρακαλούσα, στο όνομα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και της κυβέρνησης, όλους τους αρμόδιους που εμπλέκονται στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, να απέχουν από ενέργειες εκμετάλλευσης της κατάστασης και της θέσης που κατέχουν».
«Ταυτόχρονα, κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση διαφύλαξης και ενίσχυσης των μακεδονικών εθνικών και κρατικών συμφερόντων όπως μέχρι τώρα, έτσι και από εδώ και πέρα θα έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Γίνεται σαφές ότι στη γειτονική χώρα, και ειδικά μετά το Βουκουρέστι, οι σχέσεις Τσερβένκοφσκι- Γκρούεφσκι βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Αναλυτές τονίζουν ότι δεδομένης της κατάστασης η πλευρά των Σκοπίων υποδέχεται τον Μ. Νίμιτς χωρίς προσδοκίες, ενώ επιδιώκει μόνο τη συντήρηση του θέματος. Ωστόσο, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον τονίζουν ότι ο κ. Νίμιτς θα ασχοληθεί και με το όνομα, ενώ δεν απέκλειαν την έκπληξη εκ μέρους του.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]