Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η συριακή κρίση εισέρχεται σε νέα φάση

Του Boris Dolgov 
Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας
17 Σεπτεμβρίου 2013 
 Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η διπλωματική πρόταση της Ρωσίας για τη θέση του «οπλοστασίου χημικών όπλων» υπό διεθνή έλεγχο και την επακόλουθη εκκαθάρισή του πάγωσε, προς το παρόν, τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εξαπολύσει μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας. Αλλά έχει επίσης γίνει αιτία να εισέλθει η εξελισσόμενη συριακή κρίση σε μια νέα φάση...

Η συριακή ηγεσία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμμορφωθεί και εντάχθηκε επίσημα στη διεθνή σύμβαση απαγόρευσης χημικών όπλων. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο δε πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad δήλωσε πως όλες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έγινε χρήση χημικών όπλων θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως για παράδειγμα τα γεγονότα στο Χαλέπι, όπου οι αντικυβερνητικές δυνάμεις έριξαν αυτοσχέδιους πυραύλους με κεφαλές γεμάτες με χημικά όπλα, σκοτώνοντας εκατοντάδες πολίτες.
Ο πρόεδρος Assad υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ερευνηθούν και να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες, καθώς και να διευκρινιστεί ποιοι ακριβώς διέπραξαν το έγκλημα εκείνο. Η Διεθνής Εξεταστική Επιτροπή για τη Συρία αναφέρει στην τελευταία της έκθεση, που παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη, στις 11 Σεπτεμβρίου, ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει «εγκλήματα πολέμου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δολοφονίες, εκτελέσεις χωρίς δίκη, βασανιστήρια, απαγωγές και κρατήσεις ομήρων, αλλά και επιθέσεις εναντίον ατόμων υπό προστασία, καθώς και πολιορκίες και βομβαρδισμούς αμάχων, αδιακρίτως, σε διάφορες περιοχές». Τα πορίσματα τα οποία εμπεριέχονται στο έγγραφο βασίζονται στα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια δύο μηνών, μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουλίου 2013.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό τον Αύγουστο του 2013, την ίδια ημέρα με την άφιξη των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, είναι απολύτως αβάσιμες. Ο Στρατός της Συρίας έχει κερδίσει έδαφος έναντι των "ανταρτών" κατά τους τελευταίους μήνες, οπότε είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι χρησιμοποίησε τα εν λόγω όπλα σε περιοχή την οποία ο ίδιος έχει υπό τον έλεγχό του. Είναι επίσης παράλογο να διατείνεται κανείς ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε τέτοια όπλα κατά τη στιγμή της άφιξης των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών. 

Η χρήση «χημικών ουσιών» τον Αύγουστο του 2013 ήταν προβοκάτσια που οργανώθηκε από την ένοπλη «αντιπολίτευση» της Συρίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρόσχημα για επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιμένουν ότι η συριακή κυβέρνηση είναι ένοχη. Σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, το χτύπημα εναντίον της χώρας απλώς καθυστερείται, ενώ η απόφαση για την εκτέλεσή του δεν ακυρώνεται

Ο κυνισμός της Ουάσιγκτον πηγαίνει πολύ μακριά, ειδικά αν κάποιος λάβει υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στο Βιετνάμ στη δεκαετία του 1970, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Όσοι ήταν παιδιά εκείνα τα χρόνια μεγάλωσαν με τις τραγικές συνέπειες που τους επέφεραν οι ασθένειες που προκάλεσαν οι δηλητηριάσεις εκείνες.

Μετά τον διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν τέσσερις πολέμους: στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία έκαναν χρήση οπλισμού που περιείχε απεμπλουτισμένο ουράνιο, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές και μόλυνση με ραδιενέργεια.

Στο Ιράκ προκάλεσαν ραγδαία αύξηση του καρκίνου, η οποία επηρέασε τόσο τους ενήλικες πολίτες όσο και τα παιδιά. 

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 προκάλεσαν τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές στις περιοχές γύρω από τον ποταμό Δούναβη. Τότε η Αυστρία αρνήθηκε να επιτρέψει στις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της και προειδοποίησε ότι θα τον υπερασπιστεί σε περίπτωση παραβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αυστρία έχει σήμερα υιοθετήσει την ίδια στάση έναντι του ζητήματος της Συρίας: έχει αρνηθεί να εγκρίνει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εάν δεν έχει προηγηθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Αυστρία είπε και πάλι «όχι» στο ΝΑΤΟ όταν της ζητήθηκε να χρησιμοποιηθεί ο εθνικός εναέριος χώρος της. 

Στη Συρία οι ΗΠΑ επιδιώκουν σήμερα τον ίδιο ακριβώς στόχο: να ανατρέψουν το καθεστώς με κάθε μέσο. Είναι η απόλυτη υποκρισία, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση δεν θα γίνει με πρόθεση «παρεμβολής στον εμφύλιο πόλεμο». Αυτός ο ισχυρισμός της δήθεν αποφυγής ανάμιξής της στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Συρίας με την αρωγή των δυνάμεων της Αλ-Κάιντα.

Στη φάση αυτή, είναι προφανές ότι η προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας έχει πάρει παράταση. Ο Lakhdar Brahimi, Ειδικός Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, συναντήθηκε στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov στα πλαίσια των συνομιλιών της 13ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Brahimi, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά στη θέση οποιασδήποτε μεταφοράς χημικών όπλων στη Συρία υπό διεθνή έλεγχο. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου , οπότε και θα συζητηθούν οι προοπτικές για τη διάσκεψη «Γενεύη 2».

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ως προς τους στόχους της πολιτικής των ΗΠΑ. Εκείνοι που υποστηρίζουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν κερδίσει χρόνο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αναζητήσουν νέες δικαιολογίες για να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση.



Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]