Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γ. Κατρούγκαλος στο RT News: "H Ελλάδα αποτελεί πειραματικό εργαστήριο για την υπόλοιπη Ευρώπη"


Russia Today News

7 Φεβρουαρίου 2012

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τους αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να δεχθούν τα οδυνηρά για τους πολίτες και τη χώρα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους όρους που της έθεσαν οι ξένοι δανειστές της. Η χώρα καλείται σήμερα να συμφωνήσει σε ακόμα πιο οδυνηρές περικοπές, προκειμένου να της δοθεί ένα νέο δάνειο, ύψους 130 δισ. ευρώ, από τους διεθνείς πιστωτές της. Εάν η συμφωνία αυτή δεν επιτευχθεί, η Ελλάδα αναμένεται να χρεοκοπήσει στα τέλη Μαρτίου το αργότερο.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε αποκλειστική συνέντευξή του σε σημερινό δελτίο ειδήσεων του RT News, δήλωσε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ως στόχο την πώληση όλων των βασικών υποδομών της Ελλάδας στους ξένους δανειστές της, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων RT News: H Eλλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνησή σας εκβιάζεται. Είναι σαν να της λένε: "Ή θα κάνεις περικοπές ή δεν πρόκειται να πάρεις άλλο δάνειο". Πού βλέπετε εσείς να οδηγούνται τα πράγματα με αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ξέρετε, ο αρχιεπίσκοπός μας ανέφερε πρόσφατα σε δήλωσή του ότι οι πολιτικοί μας εξακολουθούν να μας δίνουν όλο και μεγαλύτερες δόσεις ενός θανατηφόρου φαρμάκου. Παρ' όλο που γνωρίζουν ότι δεν οδηγεί πουθενά, συνεχίζουν ένα αποτυχημένο πείραμα. Εδώ και δύο χρόνια, ζούμε μέσα σε μια κόλαση μέτρων λιτότητας, δρακόντειων μέτρων, που ρίχνουν όλο αυτό το ασήκωτο βάρος στα φτωχότερα και τα πλέον αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Αντί να μειώνεται το χρέος μας, διογκώνεται. Συνεπώς, δεν ευελπιστώ ότι κάτι θα βγει από τα νέα αυτά μέτρα. Είναι σαν να εξακολουθούμε να καταθέτουμε χρήματα στον λογαριασμό των δανειστών μας, ενώ την ίδια στιγμή αντλούμε όλους τους υπάρχοντες πόρους από την οικονομία μας, οδηγώντας την έτσι σε ακόμα χειρότερη ύφεση.

Παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων RT News: Οπότε, μια από τις δύο πλευρές θα πρέπει να υποχωρήσει. Ποιά, κατά τη γνώμη σας, θα είναι αυτή που θα υποχωρήσει;

Γιώργος Κατρούγκαλος: Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω καμμία εμπιστοσύνη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, στην παρούσα φάση, το παρόν πολιτικό σύστημα έχει εντελώς απαξιωθεί στα μάτια του ελληνικού λαού. Για να σας μεταφράσω αυτή την πραγματικότητα σε αριθμούς, θα σας αναφέρω το εξής. Τα τρία πολιτικά κόμματα, τα οποία απαρτίζουν σήμερα την πρόσφατα συσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού, είχαν αποσπάσει στις περασμένες εκλογές περισσότερο από το 80% των ψήφων συνολικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και τα τρία αυτά κόμματα μαζί παίρνουν το 40% των ψήφων. Όπως αντιλαμβάνεστε, το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα της πρώην πλειοψηφίας στερείται σήμερα της απαραίτητης νομιμότητας. Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός λαός έχει έρθει στα όριά του. Δεν ανεχόμαστε πλέον να μας υποχρεώνουν να κάνουμε αυτές τις αλλεπάλληλες θυσίες, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμμία ελπίδα στον ορίζοντα.

Παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων RT News: Αφού αναφέρατε την απροθυμία του ελληνικού λαού να εξακολουθήσει αυτές τις άκαρπες θυσίες, θα ήθελα ένα σχόλιό σας πάνω στις συνεχείς προτροπές του προέδρου Σαρκοζί προς τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να συμφωνήσουν σε νέες μεταρρυθμίσεις, με το σκεπτικό ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί άπαξ και δια παντός. Την βρίσκετε ρεαλιστική αυτή την πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βρεθεί μια λύση "άπαξ και δια παντός";

Γιώργος Κατρούγκαλος: Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα εκτελείται ένα ένα είδος πειράματος για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι να μας επιβληθούν μέτρα λιτότητας - κυρίως περικοπές σε μισθούς - και η κατάργηση του συνόλου της νομοθεσίας που εγγυάται την προστασία των εργαζομένων. Αυτά τα ίδια μέτρα σκοπεύουν να τα εφαρμόσουν αργότερα και σε άλλους λαούς, αρχής γενομένης από τους λαούς των νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Θα αρχίσουν από την Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει μια παρόμοια κρίση με αυτήν της Ελλάδας, και στη συνέχεια τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

Το επόμενο βήμα θα είναι η λεηλασία του συνόλου της υποδομής μας. Αν κρίνει κανείς από τα μέτρα που έχουν ήδη εισηγηθεί στη δική μας χώρα, είναι προφανές ότι επιδιώκουν το ξεπούλημα σε άλλες χώρες, κυρίως σε γερμανικών συμφερόντων επιχειρήσεις, του συνόλου των βασικών μας υποδομών. Όλες αυτές οι μαζικές αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες μας εξαναγκάζουν να κάνουμε, στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός σχεδίου, προκειμένου να παραδώσουμε τις δημόσιες υποδομές μας, τη δημόσια περιουσία μας, σε ξένους, και ιδιαίτερα σε μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις.

Παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων RT News: Μαζί μας ήταν ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Κύριε καθηγητά, σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την συνέντευξή σας, στη σημερινή ζωντανή σύνδεσή μας με Αθήνα.







Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]