Κυρώσεις της ΕΕ στο Πεκίνο για τους Ουιγούρους
Οι κινεζικές αρχές κατηγορούνται για κράτηση μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρωνσε στρατόπεδα πολιτικής αναμόρφωσης, επιβολή καταναγκαστικών έργων ακόμα και για γενοκτονία σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στην επαρχεία Σιντζιάνγκ. Στην επιβολή κυρώσεων σε κινέζους αξιωματούχος με ρόλο στη καταπίεση των Ουιγούρων από το συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα το Πεκίνο κάνοντας λόγο για ψεύδη και συκοφαντίες και επιβάλλοντας ως αντίποινα κυρώσεις κατά ευρωβουλευτών και ειδικών σε ζητήματα Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στην Κίνα.
Η γερμανίδα δημοσιογράφος Ρουτ Κίρχνερ συνομίλησε για λογαριασμό της ARD με την 44χρονη Σαϊραγκούλ Σαουτμπέι, η οποία πριν από τρία χρόνια συνελήφθη στη γενέτειρά της στη περιοχή Ακσού της δυτικής Κίνας και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο πολιτικής αναμόρφωσης.
"Περίπου 2.500 άνθρωποι βρίσκονταν στο στρατόπεδο. Γυναίκες, άνδρες και παιδικά. Ο νεότερος ήταν 13 και ο γηραιότερος 84. Επειδή μιλώ τη γλώσσα των Ουιγούρων και κινεζικά με ανάγκασαν να τους μάθω την κινεζική γλώσσα. Οι κρατούμενοι έγραφαν συνθήματα όπως "Αγαπώ το κουμμουνιστικό κόμμα", "Είμαι ευτυχής", "Αγαπώ τον πρόεδρο του κόμματος Σι Ζινπίγνκ" και στη συνέχεια επαναλάμβαναν δυνατά επί ώρες τα συνθήματα αυτά".
"Τα κίνητρα των κατηγοριών είναι πολιτικά"
Η πρώην δημόσια υπάλληλος και διευθύντρια σχολείου είναι μέλος της μειονότητας των Καζάχων. Κάποτε ανήκε στους ένθερμους υποστηρικτές του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, του οποίου ήταν μέλος. Μετά την κράτησή της στο στρατόπεδο κατάφερε να διαφύγει και ζει σήμερα εξόριστη στη Σουηδία. Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί ότι όσα περιγράφει είναι αληθινά. Το κινεζικό καθεστώς επιμένει ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ευσταθεί.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δηλώνει σχετικά: "Τα στοιχεία δείχνουν ότι ουδέποτε υπήρξε γενοκτονία, καταναγκαστική εργασία ή καταπίεση μειονοτήτων στην Σιντζιάνγκ. Οι κατηγορίες δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα. Τα κίνητρα των κατηγοριών είναι πολιτικά".
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές οι οποίοι αξιολόγησαν κινεζικά επίσημα έγγραφα υπολογίζουν ότι από το 2016 περίπου 1.000.000 Ουιγούροι και μέλη άλλων μειονοτήτων κρατούνται σε στρατόπεδα. Στην αρχή η Κίνα αρνούνται την ύπαρξη στρατοπέδων. Αργότερα ωστόσο έκανε λόγο για "κέντρα επιμόρφωσης" στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ισλαμιστών και της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ρουτ Κίρχνερ (ARD, Πεκίνο)
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...