Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Bloomberg: Ο Ερντογάν «διώχνει» τους επενδυτές από την Τουρκία


O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει για άλλη μία φορά την αποφασιστικότητα του να πάει ενάντια στους όρους της σύγχρονης οικονομίας ωστόσο οι αγορές δε φαίνεται να πείθονται, επισημαίνει σε ανάλυση του το Bloomberg.

Οι επενδυτές οδήγησαν τη λίρα σε πτώση 15%, προσθέτοντας στις απώλειες που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό για τους τελευταίους 16 μήνες. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε τρομερά και οι μετοχές διεύρυναν τις απώλειες τους σήμερα, μετά από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 ετών που κατέγραψαν χθες.

«Πρόκειται για μια απότομη διακοπή της ροής κεφαλαίων, παρόμοια με την κατάρρευση του 2018», ανέφερε ο Ρόμπιν Μπρουκς επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance στην Ουάσιγκτον.

Παρότι ο Τούρκος πρόεδρος έδειχνε να επιδιώκει ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης και σταθερής λίρας, οι ενέργειες του έχουν κάνει την Τουρκία μη ελκυστική στους ξένους επενδυτές, σημειώνει το Bloomberg.

Η κίνηση της καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη, έπιασε εξ απηνής τους υποστηρικτές της λίρας, οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι ο Ερντογάν θα επέστρεφε σε κανονικές οικονομικές πολιτικές τον Νοέμβριο. 

Ως γνωστόν, ο γαμπρός του Ερντογάν και Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιρακ  χρησιμοποίησε τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η πολιτική αυτή κόστισε περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε χαμένα assets -αφήνοντας ελάχιστα πυρομαχικά για να υπερασπιστεί στο νόμισμα τώρα.

«Δεν θα γίνουμε ποτέ bullish στη λίρα όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αυτός που ουσιαστικά διοικεί την κεντρική τράπεζα», ανέφερε στο Bloomberg, αναλυτής της Nordea Bank.

Τα μεικτά αποθέματα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων που έχει η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό των εμπορικών τραπεζών αλλά και του χρυσού, μειώθηκαν 20% στο περασμένο έτος μέχρι τον διορισμό του προηγούμενου διοικητή στα 85,2 δισ. δολάρια, ενώ τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν περισσότερο από το μισό, στα 19,6 δισ. δολάρια.

Η τουρκική ανάπτυξη και οι εισροές, είναι στενά συνδεδεμένες, καθώς η ισχυρή εσωτερική ζήτηση -παραδοσιακά ο κύριος μοχλός δραστηριότητας- καταλήγει συνήθως σε ένα ευρύ έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αποδυνάμωση των εισροών και οι περίοδοι εξασθένησης του νομίσματος, κατέληξαν σε κύκλους ανόδου και πτώσης, που οδήγησαν το ΑΕΠ σε κάτω από 800 δισ. δολάρια, στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας.

«Μακροπρόθεσμα, ο Ερντογάν ίσως χάσει τις εκλογές του 2023, αλλά μέχρι τότε, η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια οριακά αναδυόμενη αγορά», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital, Τσαρλς Ρόμπερτσον.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]