Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι κρύβει η δήλωση-βόμβα του Λαβρόφ για την Ε.Ε.


Του Κώστα Ράπτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αισθάνεται πολύ κεφάτος. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τη Δευτέρα εμφανίστηκε να φορά προστατευτική μάσκα με αθυρόστομο σύνθημα κατά των λοκντάουν ("FCKNG QRNTN”), την οποία του είχαν χαρίσει δημοσιογράφοι την προηγουμένη για τα 71α γενέθλιά του. Ίσως ήταν και αυτός ένας τρόπος για να διαφημίσει ο ένοικος της πλατείας Σμολένσκαγια τη ρωσική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία κατά το δεύτερο κύμα διακρίνεται από την αποφυγή οριζόντιων απαγορεύσεων και την λήψη στοχευμένων μόνο μέτρων.

Το ιδιόμορφο χιούμορ του Λαβρόφ, το οποίο ξεσπά αιφνιδιαστικά κάτω από ένα προφίλ απόλυτου επαγγελματισμού, είναι προ πολλού γνωστό – το δε ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε άλλο σχόλιο πέραν του ότι η μάσκα ταίριαζε στον υπουργό πολύ.

Αλλά βέβαια η είδηση βρισκόταν αλλού, καθώς η συνάντηση του Λαβρόφ με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, με αποκορύφωμα το υπαίθριο γεύμα των δύο αντιπροσωπειών στο εντυπωσιακό θέρετο του Γκουιλίν στην αυτόνομη περιφέρεια του Γκουανγκσί Ζουάνγκ στη νότια Κίνα, συνιστά την αποτύπωση των αλμάτων που γνωρίζει η ρωσοκινεζική συνεργασία, εν μέσω του νέου Ψυχρού Πολέμου που δείχνει να έχει εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αρκεί και μόνο να σημειώσει κανείς ότι ενόψει της επίσκεψής του ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σε δηλώσεις του προς τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης την ανάγκη θωράκισης Ρωσίας και Κίνας απέναντι σε τυχόν νέες κυρώσεις, με την ενίσχυση της τεχνολογικής συνεργασίας των δύο πλευρών, τη στροφή σε συναλλαγές εκτός δολαρίου και τη χρήση συστημάτων πληρωμών που δεν θα ελέγχονται από τη Δύση.

Αλλά και οι Κινέζοι οικοδεσπότες του, δεν εμφανίστηκαν λιγότερο αποφασιστικοί. Στον απόηχο της "αναγνωριστικής” συνάντησης που είχαν, σε ψυχρό κλίμα,. οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας στην Αλάσκα, ο Ουάνγκι Γι τόνισε, ξεναγώντας τον Λαβρόφ, ότι οι "λίγες δυτικές δυνάμεις που συκοφαντούν την Κίνα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εποχή που αναμιγνύονταν ανεμπόδιστα στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις με κατασκευασμένες ιστορίες και χαλκευμένα ψεύδη έχει περάσει και δεν θα επιστρέψει”. Ο λόγος προφανώς για τις αιτιάσεις που απευθύνουν η Ουάσιγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ κ.ο.κ.

Προφανώς, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο αναγνωρίζουν τα σημάδια των καιρών και στέλνουν μήνυμα ότι δεν θα διστάσουν να ανεβάσουν και από τη δική τους πλευρά τους ψυχροπολεμικούς τόνους, υπολογίζοντας ότι η ένταση αυτή δεν θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους αντιπάλους, αλλά θα παροξύνει τα διλήμματα όσων θα θέλαν να μείνουν εκτός της σύγκρουσης, όπως η Ε.Ε.

Από αυτή την άποψη είναι κορυφαίας σημασίας η δήλωση του Λαβρόφ από το Γκουιλίν για τις ευρω-ρωσικές σχέσεις.

"Ολόκληρη η υποδομή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση καταστράφηκε από μονομερή βήματα που έκαναν οι Βρυξέλλες, οπότε η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την οργάνωση πλέον”, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass και πρόσθεσε: "Εάν η Ευρώπη διακόψει αυτούς τους δεσμούς, απλώς καταστρέφοντας όλους τους μηχανισμούς που είχαν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, και έχουμε μόνο κράτη-μέλη που θέλουν να καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα, τότε, πιθανώς, αντικειμενικά, αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την Κίνα αναπτύσσονται γρηγορότερα από ό,τι απομένει από τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες”.

"Εάν και όταν” συνέχισε: "οι Ευρωπαίοι κρίνουν σωστό να εξαλείψουν αυτές τις ανωμαλίες στις επαφές με τον μεγαλύτερο γείτονά τους, φυσικά, θα είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε αυτές τις σχέσεις με βάση την ισότητα, την αναζήτηση ισορροπίας συμφερόντων. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχουν αλλαγές στο το δυτικό μέτωπο, ενώ στην Ανατολή, κατά τη γνώμη μου, έχουμε μια πολύ εντατική ατζέντα, η οποία διαφοροποιείται κάθε χρόνο”.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ επεσήμανε, μιλώντας τρόπον τινά και εξ ονόματος των οικοδεσποτών του ότι "Δεν μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μέσω τελεσιγράφων, μέσω κυρώσεων, αναγκάζοντας άλλες χώρες να υιοθετούν ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς”, ενώ επικαλούμενος τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας "θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από το ενδιαφέρον να σώσουμε ζωές και όχι από γεωπολιτικές σκέψεις και μια εμπορική προσέγγιση να ξεπεράσουμε τον ανταγωνιστή”.

"Είναι απολύτως απαραίτητο” κατέληξε "να το θυμούνται όλοι αυτό, περιλαμβανομένων των εταίρων μας στη Δύση που προσπαθούν να παρουσιάσουν τη Ρωσία και την Κίνα ως αντάρτες του λεγόμενου τομέα της διπλωματίας των εμβολίων. Αυτό είναι εντελώς αναληθές”.

Με άλλα λόγια, ο Λαβρόφ διαμηνύει ότι οι δυνατότητες που διανοίγει η ρωσο-κινεζική συνεργασία (και αποτυπώνονται και στην διαχείριση της πανδημίας) καθιστούν μειονεκτικότερη τη διαπραγματευτική θέση της ευρωπαϊκής πλευράς. Κυρίως όμως επισημαίνει ότι (αντίθετα προς την αντίληψη του συρμού) οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα ενδυναμώνουν την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενώ η επιδείνωσή τους, προς όφελος συγκεκριμένων "συμφερόντων” την υπονομεύει.

Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]