Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Ρώσοι δίνουν στεγνά τον φίλο τους Ταγίπ


“Ο Ερντογάν προσπαθεί να φωνάξει ώστε να τον ακούσει το Κάιρο”…

Οι αρχές της Τουρκίας προσπαθούν ενεργά να προκαλέσουν ρήξη μεταξύ των περιφερειακών κρατών, που υποστήριξαν τους Έλληνες στις διαφωνίες τους σχετικά με τις ΑΟΖ, υποστηρίζει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα NEZAVISIMAYA GAZETA (ηλεκτρονική σελίδα εφημερίδας).

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνει, ο Τούρκος ηγέτης, Ταγίπ Ερτντογάν, προέβη σε μια σειρά νέων δηλώσεων σχετικά με τις προοπτικές γρήγορης αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, μετά από τις οποίες, η χώρα αναγκάστηκε να δώσει στα διεθνή ΜΜΕ προσεκτικές διευκρινήσεις ότι αυτό δεν είναι δυνατό, χωρίς την αλλαγή της πολιτικής, την οποία ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τίτλος: «Ο Ερντογάν προσπαθεί να φωνάξει ώστε να τον ακούσει το Κάιρο»
Υπότιτλος: «Η Αίγυπτος δεν υποκύπτει στις απόπειρες της Τουρκίας να χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα»

Ο συντάκτης Igor Subbotin σημειώνει:

Ο επόμενος γύρος των ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Ο προηγούμενος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, διεξήχθη στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το πέρας του αποφασίστηκε ότι ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

Παρόλο που τον Ιανουάριο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας πραγματοποιήθηκαν “σε ευνοϊκό περιβάλλον”, στην πραγματικότητα οι γειτονικές χώρες δεν έφτασαν στην επίλυση των αμοιβαίων διαφωνιών. Πολύ περισσότερο, οι χώρες, όπως και πριν, συνεχίζουν να ανταλλάσσουν οξείες κατηγορίες και να επιδεικνύουν την στρατιωτική τους δύναμη στις παραμεθόριες περιοχές.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει αλλάξει εμφανώς την τακτική της, μιλώντας όλο και πιο συχνά για γρήγορη “αποκατάσταση” των σχέσεων με εκείνους τους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι ανήκουν στο υποθετικό φίλα προσκείμενο προς την Ελλάδα στρατόπεδο. Ανάμεσά τους είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Γαλλία, που την υποστήριξαν. Νέος “υποψήφιος” για προσέγγιση έγινε το Κάιρο, που επιδείνωσε τις σχέσεις με την Άγκυρα εφτά χρόνια πριν.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών ξεκίνησαν σε “διπλωματικό επίπεδο”. Πράγματι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε:
“Οι σχέσεις διακόπηκαν πριν από πολλά χρόνια και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μέσα σε μια μέρα σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτε. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να διεξαχθούν διαδοχικές συναντήσεις, να καθοριστεί ο “οδικός χάρτης” και να ενεργήσουμε, βασιζόμενοι στα παραπάνω”.

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, 12 Μαρτίου, ο Ερντογάν προέβη σε μια σειρά σκληρών δηλώσεων σχετικά με τη σύμπραξη Ελλήνων και Αράβων. Έτσι, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ότι η τουρκο-αιγυπτιακή φιλία είναι πιο ισχυρή από την ελληνο-αιγυπτιακή.

Σχολιάζοντας, όμως, τις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Αθήνας και Ριάντ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του ότι οι αρχές του Βασιλείου αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

“Θα συζητήσω αυτό το ζήτημα με επίσημα πρόσωπα της Σαουδικής Αραβίας”, υποσχέθηκε ο Τούρκος ηγέτης. “Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί”. Το Ριάντ συγκαταλέγεται σε εκείνες τις περιφερειακές πρωτεύουσες με τις οποίες η Άγκυρα θα ήθελε να αποκαταστήσει πιο ουσιώδεις σχέσεις, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να πούμε με σιγουριά ότι ο Ερντογάν το καταφέρνει.

Το Κάιρο, με τη σειρά του, σε επίπεδο δημοσιογραφικών πηγών, αρνείται την προετοιμασία συναντήσεων με Τούρκους εκπροσώπους. “Δεν υπάρχουν κανενός είδους επαφές, άμεσες ή έμμεσες, ή προετοιμασίες συναντήσεων με την Τουρκία”, δήλωσε αιγυπτιακή πηγή του TASS.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα κάνει δηλώσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Κάιρο. Αλλά πρόκειται μόνο για απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή. Ο ιδεολογικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία αναλογίζεται την κληρονομιά των Οθωμανών στη Λιβύη, το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” (σ.σ. επεκτατική αντίληψη, που προϋποθέτει την επέκταση της τουρκικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα) και δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, προκαλεί ανησυχία”.

Στην αρχή του μήνα, ο Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπογραφεί με το Κάιρο συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο. Τόνισε ότι η αιγυπτιακή πλευρά συμπεριφέρθηκε με σεβασμό στο θέμα των νότιων συνόρων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και το 2020, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα.

Αυτές οι δηλώσεις σήμαναν την απότομη αλλαγή της στάσης του: νωρίτερα η Άγκυρα μιλούσε με το Κάιρο σε κάπως διαφορετικό τόνο. Για παράδειγμα, ο Ερντογάν αποκαλούσε επανειλημμένα τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι “τύραννο” και “πραξικοπηματία”, ενώ τα γεγονότα του 2013 στην Αραβική Δημοκρατία, μετά το πέρας των οποίων ο πολέμαρχος έγινε αρχηγός της χώρας, στην Τουρκία αναγνωρίστηκαν αποκλειστικά ως “στρατιωτικό πραξικόπημα”.
Σε σχέση με αυτό, οι Αιγύπτιοι τώρα υπογραμμίζουν ότι για αυτούς σημαντικά είναι τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια και ότι η Τουρκία “πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων”.

Ο διπλωματικός συνομιλητής της Libya Review στο Κάιρο, για παράδειγμα, επισημαίνει ότι η Άγκυρα πρέπει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από τη Λιβύη, ώστε να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις. Ενώ πηγή της Egypt Today στο ΥΠΕΞ της Αραβικής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι οποιοδήποτε κράτος που έχει την ανάγκη να “συνάψει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, πρέπει όχι μόνο να τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, αλλά και να αποτρέψει προσπάθειες ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις των περιφερειακών κρατών”.

Για το αν η πολιτική της Άγκυρας δείχνει σημαντικές αλλαγές, θα μπορέσουμε πιθανώς να το κρίνουμε, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα. Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας είναι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αποκλείεται ότι τα μηνύματα του Ερντογάν για προοπτικές ομαλοποίησης των σχέσεων με τους Άραβες παίκτες μπορούν να φανούν αποκλειστικά και μόνο προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι, στο μεταξύ, δεν δείχνουν να συμφωνούν για τα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα.

Εφημερίδα NEZAVISIMAYA GAZETA
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]