Ξεκίνησαν πολιτικές διαβουλεύσεις Αθήνας - Άγκυρας!
Στον απόηχο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες ξεκίνησαν γύρω στις 10:00 και λαμβάνουν χώρα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στο τραπέζι της συζήτησης, η οποία πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κάθονται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, με τις συγκεκριμένες συζητήσεις να έχουν θεσμοθετηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες και να εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, οι οποίες εξασφαλίζουν την αναγκαία λειτουργικότητα στις διμερείς σχέσεις.
Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, με τις συνομιλίες των δύο πλευρών να καλύπτουν ζητήματα που άπτονται των διμερών, περιφερειακών, αλλά και διεθνών ζητημάτων.
Χθες, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες. Τα…στόματα, με τη λήξη των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρέμειναν ερμητικά κλειστά, ωστόσο αυτό που αποτυπώνεται είναι το "καλό κλίμα" και η καταφατική απάντηση στο ερώτημα εάν θα υπάρξει και 63ος γύρος διαβουλεύσεων, ο οποίος αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί στη γείτονα.
"Οι διερευνητικές επαφές είναι ο σταθερός δίαυλος συζήτησης Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι ένας τεχνικός και άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης. Δεν είναι διαπραγμάτευση. Εάν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση, είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη. Αυτό ήταν και αυτό είναι πάντα το πλαίσιο. Είναι σαφές, είναι οριοθετημένο. Αφορά την συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε (alpha radio) η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Πρόθεση της Αθήνας είναι η στήριξη της συγκεκριμένης διαδικασίας και αυτό ήρθε, για να επιβεβαιώσει η επίσκεψη της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, στη λήξη του γεύματος εργασίας των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σουρανή μετέφερε μήνυμα στήριξης της όλης διαδικασίας από το Μέγαρο Μαξίμου.
"Ως γνωστόν, η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με καλή πίστη. Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να παρατηρήσω ότι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
"Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά βέβαια μία τέτοια συνάντηση για να έχει νόημα, πρέπει να διεξαχθεί μέσα στο κατάλληλο κλίμα", συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Σημειώνεται πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ. Και η δια ζώσης συμμετοχή των υπουργών μπορεί να αποτελέσει σκηνικό για ένα ενδεχόμενο τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...