Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων "κρεμάει" τους ψευτο-μακεδόνες


"Δεν έχουμε αρχαία και μεσαιωνική ιστορία, μας δημιούργησε η γεωπολιτική"
Αποκαλύπτει πως είναι λίγοι οι ιστορικοί που υποστηρίζουν την αλήθεια στη χώρα του

Ένα κείμενο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στα Σκόπια δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του γειτονικού κρατιδίου, Ντένκο Μαλέσκι στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζει πως η χώρα του δεν έχει ούτε αρχαία, ούτε μεσαιωνική ιστορία.

Στο άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BGNES επ' αφορμής της πρόσφατης «σύγκρουσης» Σκοπίων-Σόφιας ο Μαλέσκι καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να μην κατηγορούνται ως προδότες όποιοι εκφράζουν διαφορετική άποψη και σημειώνει χαρακτηριστικά πως ακόμα και μεταξύ των ιστορικών πρέπει να βρεθεί η αλήθεια.

«Υπάρχουν μόνο δύο χώρες στα Βαλκάνια χωρίς μεσαιωνική ιστορική κληρονομιά: είναι οι σύγχρονες χώρες Σλοβενία και Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει στο πλαίσιο αναφοράς του για τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών χωρών και ιδίως των γιουγκοσλαβικών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Το σλαβομακεδονικό έθνος και η γλώσσα υπάρχουν και όχι μόνο δεν πρέπει να το αρνούνται, αλλά αντίθετα όλοι πρέπει να το αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Ως σύμμαχοι στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, μαζί με τους υπόλοιπους γιουγκοσλαβικούς λαούς, έχουμε διαρκείς και άθραυστους δεσμούς».
Αναφερόμενος στην ιστορία της χώρας του, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις ρίζες του λαού του.

Παραθέτοντας τα πάθη στην χώρα του, σημειώνει πως κανείς δεν θα έπρεπε να αποκαλεί προδότη κάποιον συμπατριώτη του ο οποίος έχει διαφορετική άποψη και τονίζει πως «μπορούν να υπάρχουν πατριώτες και στις δύο πλευρές της συζήτησης».

«Πρέπει να μάθουμε να μην βάζουμε τουλάχιστον ετικέτες, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να ανακαλούμε ξανά τον Κίρο Γκλιγκόροφ: Η 'Μακεδονία' είναι ένας περίπλοκος σχηματισμός» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «είμαστε όλοι ενοχλημένοι από τη διαφορετική άποψη και ζητούμε σωτηρία από τους 'μακεδόνες' ιστορικούς, πιστεύοντας ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος μονόλιθος για τον ορισμό των Σλαβομακεδόνων στην παγκόσμια ιστορική αφήγηση, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική».

Έτσι, καταλήγει χαρακτηριστικά να λέει: «Μερικοί από τους ιστορικούς μας βρίσκουν τις απαρχές του “μακεδονικού” μας έθνους μεταξύ των αρχαίων Μακεδόνων, άλλοι, στον Μεσαίωνα, και άλλοι στα μέσα του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα» δήλωσε. «Και για κατανοητούς λόγους, εξήγησε, οι πρώτοι, δεν θα δεχτούν ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Συνεχίζει δε λέγοντας πως «οι δεύτεροι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον Σαμουήλ και το βασίλειό του και θα αντιταχθούν στη συμφωνία καλής γειτονίας και φιλίας με τη Βουλγαρία. Οι τρίτοι, που βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια, είναι λίγοι».

Ο Ντένκο Μαλέσκι καταλήγει στο άρθρο του με τη διαπίστωση ότι ο εθνικισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί στα Βαλκάνια και σημειώνει πως η λεγόμενη πανβουλγαρική ιδέα και ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η γεωπολιτική στα μέσα του 19ου αιώνα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη δημιουργία του «μακεδονικού έθνους» και ειδικά στις δεκαετίες του 1930 και του 1940.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]