Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανεξήγητη η δειλία της Αμερικής έναντι της Τουρκίας



Μήπως ο Ερντογάν εκβιάζει τον Πρόεδρο Τραμπ; Μπορεί…  

Δεν υπάρχουν εξελίξεις στην Ουάσιγκτον για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κόπασε η ανησυχία. Αντίθετα… Εννοώ δεν έχουμε επίσημες δηλώσεις, αλλά γίνονται πολλά στο παρασκήνιο.

Δεν γνωρίζουμε επίσημα αν έχει απαντηθεί η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, με την οποία του ζητούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να σταματήσει την Τουρκία. Αν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί συχνά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Δεν εκδίδονται σχετικές ανακοινώσεις αλλά οι συνομιλίες τους είναι συχνές.

Και δεν γνωρίζουμε επίσης ποιες είναι οι αποφάσεις ή αν θέλετε οι προθέσεις του κ. Πομπέο για να απαντηθεί η τελευταία πρόκληση της Τουρκίας με τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400. Διότι πρόκειται για μία μεγάλη προσβολή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν μία πολύ περίεργη αδυναμία έναντι της κατοχικής δύναμης.

Βασικά αυτό που λογικά έπρεπε να ακολουθήσει είναι η αποστολή στο Λευκό Οίκο του πακέτου κυρώσεων στην Τουρκία. Και ταυτόχρονα η ενημέρωση του Κογκρέσου για τις όποιες αποφάσεις. Αποτελεί υποχρέωση του κ. Πομπέο σύμφωνα με το νόμο.

Στις περιπτώσεις αυτές ο υπουργός Εξωτερικών επιλέγει το ένα από τα τρία πακέτα κυρώσεων. Το σκληρό, το μέτριο και το σχετικά ανώδυνο. Όμως, όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν μέτρα εναντίον της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει έρθει σε μία σκληρή αντιπαράθεση με σημαντικούς γερουσιαστές, οι οποίοι -πολύ ορθά- ζητούν τα αυτονόητα. Το σεβασμό των αμερικανικών νόμων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ριτς που είναι Ρεπουμπλικάνος και σύμμαχος του κ. Τραμπ, και ο οποίος υποστηρίζει τις κυρώσεις ενημέρωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για να τιμωρηθεί η Τουρκία. Αυτό δείχνει ότι δεν αναμένει κάτι από το Λευκό Οίκο ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από τις εκλογές…

Όμως, υπάρχουν και διπλωματικές πηγές που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα βοηθηθεί στις εκλογές εάν τιμωρήσει την Τουρκία. Και λογικό είναι αυτό, διότι ένας αριθμός Αρμενίων και Ελληνοαμερικανών θα μπορούσε να επηρεαστεί, παρά το γεγονός ότι είναι θυμωμένοι με τη μέχρι τώρα στάση του Προέδρου Τραμπ και την ανάρμοστη κάλυψη που προσφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι κυκλοφορούν και ένα σωρό πληροφορίες ότι οι εταιρείες του κ. Τραμπ λαμβάνουν χρήματα από την κατοχική δύναμη. Και αυτό σημαίνει καθαρό εκβιασμό…

Η Τουρκία δέχεται επιθέσεις και για τη στάση της στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αρμενικό Λόμπι ξεκίνησε μία εκστρατεία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, της οποίας ηγείται πάλι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, και υποστηρίζεται από αρκετούς Αμερικανούς νομοθέτες.

Το πρόβλημα είναι αυτό: Ξαφνικά, πολλαπλασιάζονται στην Ουάσιγκτον, όσοι ασκούν κριτική στην Τουρκία, – και δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τί συμβαίνει. Το 99% των άρθρων στα μέσα ενημέρωσης είναι αρνητικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών ασκούν δριμύτατη κριτική στην Τουρκία. Κυκλοφορείευρύτατα ότι ο κ. Πομπέο είναι θυμωμένος.

Και ενώ ακούμε όλα τα παραπάνω, ενώ συμβαίνουν πολλά γεγονότα εξαιρετικά αρνητικά για την Τουρκία, δεν βλέπουμε το αυτονόητο. Την τιμωρία της.

Είναι τραγικό: Ακόμα, και αν συμβαίνουν όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει και διασώζεται, επειδή τον προστατεύει ακόμα ο κ. Τραμπ. Οπότε, ενώ άλλα ορίζουν οι αμερικανικοί νόμοι, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα τι απ’ όλα θα συμβεί. Και στο μεταξύ, η παραβατική Τουρκία έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ταραξία στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Με τους Ευρωπαίους της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αξίζει να ασχολείται κανείς. Μικροί, ασήμαντοι και δειλοί. Και πάνω απ’ όλα συμφεροντολόγοι… Όσον αφορά τη Ρωσία έμεινε στη …Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Από πράξεις μηδέν… Ορθόδοξο «ξανθό γένος» και κουραφέξαλα…

Μιχάλης Ιγνατίου
HellasJournal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]