Άγκυρα κατά Βερολίνου μετά από αστυνομική επιχείρηση σε τζαμί
«Άσχημη και ανεξήγητη πράξη»
Με δριμύτητα καταδίκασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την επιχείρηση της αστυνομίας σε ένα τζαμί της γερμανικής πρωτεύουσας, αποκαλώντας την «άσχημη» πράξη που δεν σέβεται την ιερότητα ενός χώρου λατρείας.
«Μια επιδρομή σε τζαμί από έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών για λόγους οικονομικής έρευνας κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής δεν είναι ποτέ αποδεκτή», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν απευθυνόταν μόνο κατά της κοινότητας του τζαμιού Μεβλάνα αλλά και κατά της μουσουλμανικής κοινότητας στο σύνολό της.
«Είναι επίσης ένα νέο παράδειγμα της μεροληπτικής, προκατειλημμένης και δυσανάλογης μεταχείρισης που υπέστη η μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας, η οποία είναι περίπου 5 εκατομμύρια», ανέφερε.
Η γερμανική αστυνομία εισέβαλε την Τετάρτη στο τζαμί Mevlana και σε πολλά άλλα κτήρια στο Βερολίνο στο πλαίσιο έρευνας για απάτη με κονδύλια επιχορήγησης κορωναϊού.
Την ίδια κιόλας ημέρα το τζαμί απέρριψε οποιαδήποτε ανάμιξη ενώ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία διεξήγαγε την έρευνα.
Περίπου 150 αξιωματικοί με καλυμμένο πρόσωπο και μπότες εισέβαλαν στον χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.
Η αστυνομία κατάσχεσε 7.000 ευρώ (8.200 δολάρια) σε μετρητά, υπολογιστές και αρχεία, γνωστοποίησε ο εισαγγελέας.
Η έρευνα στράφηκε εναντίον τριών υπόπτων, οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση για άμεση βοήθεια στο πλαίσιο των επιδοτήσεων της κυβέρνησης για την ανακούφιση όσων επηρεάζονται από την πανδημία.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Φάμπιαν Γκόλντμαν επέκρινε το περιστατικό στο Twitter λέγοντας ότι στην επιχείρηση για τα 70.000 ευρώ πήραν μέρος 10 φορές περισσότεροι αξιωματικοί σε σχέση με εκείνους που συμμετείχαν στις έρευνες για το σκάνδαλο φορολογικής απάτης CumEx 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου συμμετείχαν μόνο 15 αστυνομικοί.
Το τζαμί απέρριψε τους ισχυρισμούς για απάτη, λέγοντας ότι η υπόθεση θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί με μια απλή ερώτηση. Ωστόσο, δεν υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα, σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο του τζαμιού.
«Το Τζαμί Μελβάνα είναι μια πολυετής κοινότητα που είναι γνωστή σε όλο το Βερολίνο για την κοινωνική της προσφορά. Αντί να το ανταμείβει για αυτό, το τζαμί πρέπει να απολογηθεί. Η κοινότητά μας δεν το άξιζε αυτό», ανέφερε η δήλωση η οποία έκανε γνωστό ότι η διοίκηση σκοπεύει να αντιδράσει νομικά.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
«Καταδικάζουμε έντονα την αστυνομική επιδρομή στο Τζαμί Mevlana, ένα από τα παλαιότερα και πιο κεντρικά τζαμιά στο Βερολίνο. Η ευαισθησία που θα έπρεπε να δειχθεί στην ιερότητα των τόπων λατρείας αγνοήθηκε σε αυτήν την φρικτή πράξη.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών εισέβαλαν στο τζαμί για μια οικονομική έρευνα, ενώ η κοινότητα συγκεντρωνόταν για την πρωινή προσευχή.
Το γεγονός ότι η αστυνομία μπήκε μέσα στο τζαμί με τις μπότες με το πρόσχημα μιας επιδρομής και έβλαψε αυτόν τον τόπο λατρείας είναι απαράδεκτο.
Μια τέτοια άσχημη πράξη στην πρωτεύουσα μιας χώρας που προσπαθεί να κάνει μαθήματα σε άλλους σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και πεποιθήσεων είναι επίσης προκλητική.
Αυτή η επιδρομή δεν ήταν μόνο εναντίον της κοινότητας στο τζαμί Mevlana. Ήταν επίσης μια πράξη εναντίον όλης της μουσουλμανικής κοινότητας και είναι ανεξήγητη.
Επίσης, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της προκατειλημμένης, μεροληπτικής και δυσανάλογης μεταχείρισης της μουσουλμανικής κοινότητας, της οποίας ο αριθμός πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια στη Γερμανία.Οι γερμανικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Γερμανίας και να θέσουν τέρμα στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίησή τους».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...