Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η «μεγάλη φίλη» του Ερντογάν



«Σαν μια σανίδα από θλιβερό ναυάγιο
ταξιδεύει η γηραιά μας ήπειρος»
Προφητικός ο λόγος του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη ο οποίος απεδήμησε εις Κύριον το 1988.

Στις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας η οποία απειλεί τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ίδια την Ευρώπη, η Ε.Ε. παρουσιάζεται απονευρωμένη και απογοητευτικά ανήμπορη να διαδραματίσει το ρόλο που οι πεφωτισμένοι ιδρυτές της οραματίστηκαν. Παλινδρομεί αδυνατώντας να ενεργήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών, ώστε να εξαναγκαστεί ο Τούρκος πειρατής να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση, δήλωσε με στόμφο η πρόεδρος της Κομισιόν πρόσφατα. Φαίνεται, όμως, ότι οι πλείστες χώρες μέλη της Ένωσης έχουν υποθηκεύσει τις ευρωπαϊκές αξίες στο ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας. Κατέστη φανερό ότι τα οικονομικά και άλλα στενά εθνικά συμφέροντα των χωρών στην Άγκυρα επιτρέπουν σε ένα επικίνδυνο για την ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της ίδιας της Ευρώπης δικτάτορα να χειραγωγεί υπέρ του τα κράτη μέλη.

Μαραθώνιες και ατέρμονες συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στους θεσμούς ενώ οι συνεχείς κρίσεις που προκαλεί η Τουρκία συνεχίζονται ανεμπόδιστα. Οι δε αποφάσεις, όταν ληφθούν, περιορίζονται στην έκφραση αποδοκιμασίας των ενεργειών της και σε ευχολόγια και ες αύριον τα σπουδαία. Η έκφραση συμπαράστασης προς τις δοκιμαζόμενες χώρες μέλη, Κύπρο και Ελλάδα, είναι κενού περιεχομένου. Η «καλή φίλη» του Ερντογάν υψώνει τοίχο προστασίας της Τουρκίας την οποία εξακολουθεί να εφοδιάζει με πολεμικό υλικό. Προστασία παρέχει και η Ισπανία.

Είναι για τους λόγους αυτούς που η Τουρκία δεν υπολογίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζει ότι κυρώσεις δεν θα υπάρξουν. Δεν είναι Λευκορωσία και Ρωσία η χώρα αυτή. Εξάλλου, το εξήγγειλε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 1-2 Οκτωβρίου 2020. Γνωρίζει ότι τα δώρα θα τα πάρει αργά ή γρήγορα. Έτσι, κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή επιδιώκοντας ένα θερμό επεισόδιο, εξαπολύει υβριδικό πόλεμο, παίρνει και φέρνει το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζει το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Δηλώνει ετοιμότητα για διάλογο με την Ελλάδα αλλά τορπιλίζει τον διάλογο εφαρμόζοντας την γνωστή παρελκυστική της πολιτική. Γιατί δεν θέλει να διαπραγματευθεί. Θέλει να κατακτήσει ό,τι θεωρεί δικό της.

Οι απειλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν δεν φαίνεται να κατανοούνται από τους Ευρωπαίους. Η πρόσφατη θέση την οποία με το γνωστό υψαυχενισμό του κατέθεσε στη διεθνή κοινότητα, ότι η Τουρκία έχει ιστορική ευθύνη και δικαίωμα να επεμβαίνει όπου υπάρχει τυραννία και όπου είχαν φτάσει οι πρόγονοι των Τούρκων, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, από την Αρμενία και όπου κριθεί αναγκαίο, μόνο αλτρουιστική δεν είναι. Γιατί οι επιδρομές και ο σφετερισμός είναι στο αίμα των Οθωμανών και των Τούρκων απογόνων τους. Γιατί ο Ερντογάν δρα βάσει σχεδίου και οι απειλές του υλοποιούνται.

Υπενθυμίζεται εν προκειμένω για προβληματισμό των Ευρωπαίων ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι έφτασαν μέχρι τη Βιέννη την οποία πολιορκούσαν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 1529 και ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, το 1683 πολιόρκησαν την πόλη από 14 Ιουλίου μέχρι 12 Σεπτεμβρίου. Η Βιέννη σώθηκε ως εκ θαύματος από τα στίφη των Οθωμανών.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.
Απόψεις




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]