Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από το «θερμό» καλοκαίρι στον επιχειρησιακό «καύσωνα» του χειμώνα



Απειλεί η Τουρκία για έρευνες στην ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Πάντως μια έξοδος της Τουρκίας νότια από την Κρήτη δεν είναι το ίδιο με αυτές τις κινήσεις που πράττει τώρα με όπλο το ερευνητικό, εγγύς των Τουρκικών ακτών.

Η Άγκυρα αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα τόσο με τη ρητορική της όσο και με τις πράξεις της. Στο πεδίο του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου, η ανανέωση της navtex δείχνει με κάθε τρόπο ότι η πλάτη του Ταγίπ Ερντογάν παραμένει γυρισμένη στην Ευρώπη.

Αυτό σημειώνουν ανώτατες πηγές, θυμίζοντας το «τελεσίγραφο» μιας εβδομάδας από Γαλλία και Γερμανία προς την Τουρκία.

Η navtex πριν καν ολοκληρωθεί, ανανεώθηκε και η Τουρκία δείχνει πλέον το ξεκάθαρο πρόσωπο των επεκτατικών αξιώσεων προς την Ελλάδα. Καλεί με κάθε τρόπο και μέσο την Αθήνα ν’ αντιδράσει επιδιώκοντας να δικαιολογήσει στη συνέχεια το επεισόδιο.

Την ίδια στιγμή το Oruc Reis έφτασε έως τα 10 ναυτικά μίλια από το νησί της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της Κυράς της Ρω! Στη συνέχεια πήρε ξανά στροφή και συνεχίζει την κίνησή του εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή που παράνομα δέσμευσε η Τουρκία έως τις 27 Οκτωβρίου.

Η ίδια περιοχή της navtex στο παρελθόν είχε δεσμευτεί πολλές φορές από την Τουρκία για ασκήσεις του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Απειλούν με γεωτρύπανο;

Ήδη πάντως ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ομιλεί ακόμη και για έρευνες κι όχι μόνο νότια της Κρήτης, δυτικά δηλαδή του 28ου Μεσημβρινού.

Αμέσως μετά την σκυτάλη έλαβε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος με σχεδόν απειλητικό ύφος είπε ότι η Τουρκία θα ρισκάρει τα πάντα για να υπερασπιστεί στα συμφέροντά της. Και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοινώνει ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, έχουν μέλλον…

Οι Αξιωματούχοι της Τουρκίας δεν έχουν παραλείψει να θίξουν και τα της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου, δείχνοντας την ιδιαίτερη ενόχληση τους για την κοινή υπογραφή Ελλάδας και Αιγύπτου, με την οποία οροθετήθηκε η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των δυο χωρών.

Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνει ο καθένας ότι δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της Άγκυρας να είναι και πέραν του 28ου Μεσημβρινού σε μια κίνηση της Άγκυρας να ενεργοποιήσει ακόμη και το παράνομο Τουρκο- Λιβυκό μνημόνιο. Το αν θα είναι μια αποστολή του Oruc Reis ή ενός γεωτρύπανου θα φανεί διότι τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι της «επικοινωνίας», οι Τούρκοι φροντίζουν να ενημερώνουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου τα 6 ναυτικά μίλια είναι το σημείο «μηδέν», όπου εκεί ξεκινούν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα κι εκεί ήταν το πλωτό τείχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως επειδή όλοι έχουν κατανοήσει ότι η Τουρκία είναι ανεξέλεγκτη και θα θελήσει να σπάσει το σχοινί των προκλήσεων, που είναι είδη υπερβολικά τεντωμένο, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα, ίσως και μετά την λήξη του «παιχνιδιού των navtex» των ερευνών, η γείτονα να επιχειρήσει την έξοδό της στην ανοιχτή θάλασσα νότια της Κρήτης, κάτι που προφανώς αλλάζει τα δεδομένα διότι παραβιάζει την Ελληνική ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Πόλεμος φθοράς μεν, αλλά θα είναι πάντα εκεί οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η στρατιωτική ηγεσία έχει κατανοήσει πολύ νωρίτερα τον πόλεμο φθοράς και νεύρων στον οποίο επιδίδεται η Τουρκία. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος όπου αναδιατάσσονται διαρκώς οι δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες για τρίτη φορά στο Αιγαίο, αλλά και σε κάθε Σχηματισμό είτε της Πολεμικής Αεροπορίας είτε του Στρατού Ξηράς.

Οι πάντες είναι σε καίριες θέσεις αναμένοντας τις εντολές από την πολιτική ηγεσία εφόσον υπάρξουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Πάντως μια έξοδος της Τουρκίας νότια από την Κρήτη δεν είναι το ίδιο με αυτές τις κινήσεις που πράττει τώρα με όπλο το ερευνητικό, εγγύς των Τουρκικών ακτών.

Νότια από την Κρήτη, εξηγούν στρατιωτικές πηγές, το τακτικό πλεονέκτημα αλλάζει ριζικά υπέρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς δίπλα τους θα χουν το μόνιμο «αεροπλανοφόρο», τη Μεγαλόνησο, με τις πολλές επιχειρησιακές «εκπλήξεις» που η Τουρκία είναι βέβαιο ότι δεν θα θελήσει να δοκιμάσει.

Σίγουρα η Τουρκία θα επιχειρήσει να δοκιμάσει το νευρικό σύστημα της Αθήνας, θέλοντας να παρασύρει την Αθήνα σ’ εκείνο το πολυπόθητο επεισόδιο. Και όσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν αποτρεπτικές και ιδιαίτερα προσεκτικές, τόσο η γείτονα θα επιχειρεί να βρίσκει τρόπους μήπως και καταφέρει ν’ ανεβάσει την «θερμοκρασία»…

HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]