Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: Ο Ερντογάν έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη όχι



Αναφερόμενος ειδικά στον τουρκική διείσδυση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον Καύκασο, ο Ρώσος πρόεδρος περιορίστηκε στο ρόλο του «καλού αστυνομικού» έναντι του Ερντογάν, αποφεύγοντας να αναφερθεί στους χιλιάδες εισαγόμενους τζιχαντιστές στην περιοχή

Με τη συνήθη αυτοπεποίθηση και τον πραγματισμό, που τον διακρίνει, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ και τον κόσμο για διεθνή συνεργασία κατά του κορωναϊού, για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής απειλής, και απένειμε «εύσημα» στην «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε αντίθεση με την Ευρώπη και τους ηγέτες της, είναι σε θέση να εφαρμόσει ό,τι κρίνει συμφέρον για τη χώρα του, χωρίς να επηρεάζεται από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Δίνοντας το στίγμα για το τί είναι σημαντικό και πώς καθορίζεται εντέλει η ρωσική εξωτερική πολιτική, ο ηγέτης του Κρεμλίνου αμφισβήτησε ότι η Τουρκία ή οποιοσδήποτε μπορεί να «απειλήσει» τη Ρωσία στον Καύκασο ή την Κριμαία, λέγοντας επιλέξει ότι «η Ρωσία δεν φοβάται τίποτε, δόξα τω Θεώ σήμερα δεν είμαστε σε τέτοια θέση, όπου πρέπει κάποιον να φοβόμαστε», γιατί τα ρωσικά συμφέροντα προστατεύονται αξιόπιστα και άπαντες κατανοούν και δεν αμφιβάλλουν γι’ αυτό «ούτε για ένα δευτερόλεπτο».

Για Τουρκία και ενέργεια

Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις διεθνολόγων της Λέσχης «Βαλντάι» για την τουρκική διείσδυση στον Καύκασο, τις νεοθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν ή την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Κριμαίας από την Τουρκία, ο Β. Πούτιν επέλεξε να προσπεράσει τις αξιολογήσεις, λέγοντας ότι αγνοεί αυτές τις βλέψεις, για τις οποίες θα έπρεπε να ερωτηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», «γνωρίζει και κατανοεί τα εθνικά του συμφέροντα», παρέβλεψε τις έξωθεν πιέσεις και σε σύντομο χρόνο υλοποιήθηκε το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου, που «αναμασάμε με την Ευρώπη επί χρόνια». Αναφερόμενος προφανώς στην πίεση της Ουάσιγκτον, που κατορθώνει να καθυστερεί, είτε να ακυρώνει τα ενεργειακά σχέδια συνεργασίας Ρωσίας-ΕΕ, ο Β.Πούτιν σημείωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί καθόλου να επιδείξει κάποια στοιχειώδη ανεξαρτησία και κυριαρχία, ώστε να υλοποιηθεί το απολύτως ωφέλιμο για την ίδια σχέδιο του NordStream-2», του αγωγού, που επίσης απειλείται με την επίκληση της εν πολλοίς τεχνητής πολιτικής κρίσης γύρω από την αμφιλεγόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου φιλοδυτικού πολιτικού και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

Αναφερόμενος ειδικά στον τουρκική διείσδυση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον Καύκασο, ο Ρώσος πρόεδρος περιορίστηκε στο ρόλο του «καλού αστυνομικού» έναντι του Ρ.Τ.Ερντογάν, αποφεύγοντας να αναφερθεί στους χιλιάδες εισαγόμενους τζιχαντιστές στην περιοχή, όπως κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, που στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων του Κρεμλίνου έχουν αναλάβει να αναδεικνύουν τα «δυσάρεστα», δίνοντας διαπραγματευτικά επιχειρήματα, αλλά και περιθώρια ελιγμών και συμβιβασμών στον ηγέτη του Κρεμλίνου.

Για S-400

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα του «τελειότερου στον κόσμο» αντιαεροπορικού συστήματος των S-400, το οποίο αποφάσισε η Τουρκία να προμηθευτεί, «το είπε και το έκανε», επομένως «μ’ έναν τέτοιον εταίρο δεν είναι απλώς ευχάριστο, μ’ έναν τέτοιον εταίρο μπορείς να εργάζεσαι αξιόπιστα». Σύμφωνα με το Ρώσο ηγέτη ο σημερινός όγκος εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία είναι 20 δισ. δολάρια και επιδίωξη της Τουρκίας είναι να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, με τη διαφορά να αναδεικνύεται προφανώς πολύ εντονότερα, καθώς οι χώρες της ΕΕ επιλέγουν να συνομιλούν διαρκώς με τη Ρωσία με τη γλώσσα των κυρώσεων.

Ο Β. Πούτιν αναφέρθηκε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων στους κατοίκους της Κριμαίας, εγκαλώντας την ευρωπαϊκή διπλωματία για πλήρη παραλογισμό, διότι εάν πρόκειται για εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, «αυτό σημαίνει ότι επιβάλλονται κυρώσεις στα θύματα», ενώ εάν πρόκειται για εθελουσία ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω Δημοψηφίσματος, όπως υποστηρίζει η Μόσχα, τότε «πώς μπορούν να τιμωρούνται για τη δημοκρατική τους επιλογή;». Γι’ αυτό το λόγο «μην δείχνετε με το δάχτυλο τον Ερντογάν», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, «δείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες», επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει την ειδική «στενή εταιρική» σχέση με την Τουρκία, όσο αυτή φέρνει οφέλη και όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν «όσο κι αν μοιάζουν σκληρές οι θέσεις του, είναι άνθρωπος ευέλικτος, μπορείς μαζί του να βρεις κοινή γλώσσα».

Η αναφορά αυτή του Ρώσου προέδρου έγινε σε απάντηση σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες κατά την εκτίμηση του Κρεμλίνου οι δύο χώρες είναι σε θέση να τις διευθετήσουν, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε ρωσική μεσολάβηση.

Προκαλεί εντύπωση ότι αν και αναπτύχθηκε σχετικός διάλογος για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα, ενδεχομένως γιατί όταν επιστρέφει δυναμικά η εποχή των «μεγάλων δυνάμεων», η χώρα μας αντιμετωπίζεται, δυστυχώς και από τη Ρωσία, ως χώρα με ετεροκαθοριζόμενη εξωτερική πολιτική.

Για τις ΗΠΑ και τις «ανερχόμενες δυνάμεις»

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως δεν μπορούν να διεκδικούν τη διεθνή κυριαρχία που είχαν στο παρελθόν. Προέβλεψε πως η Κίνα και η Γερμανία τείνουν να γίνουν υπερδυνάμεις λέγοντας: «Η Κίνα ως προς το οικονομικό της εκτόπισμα και την πολιτική της επιρροή οδεύει ενεργά προς το στάτους της υπερδύναμης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γερμανία».

Παρατήρησε επίσης πως έχει αλλάξει και η διεθνής θέση της Βρετανίας και της Γαλλίας, υπονοώντας ότι έχει μειωθεί ο ρόλος τους, σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στο νότιο Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως βλέπει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ως ισότιμους εταίρους, εξηγώντας πως είχε πάντα ιδιαίτερες σχέσεις με αμφότερες. «Υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια Αρμένιοι που ζουν στη Ρωσία και άλλα δύο εκατομμύρια Αζέροι. Δεν είναι απλώς άνθρωποι που έρχονται προσωρινά για δουλειά. Είναι άνθρωποι που μένουν εδώ πρακτικά σε μόνιμη βάση» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους.

Εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι τα θύματα της σύγκρουσης έχουν φθάσει τις 5.000 μέσα σε 25 ημέρες συγκρούσεων και στήριξε ως μόνη λύση τη διπλωματία και τη δραστηριότητα της Ομάδας του Μινσκ υπό τον ΟΑΣΕ, η οποία συνεχίζεται σήμερα με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τον Αμερικανό ομόλογό τους Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά τις κατά καιρούς κατηγορίες που προσάπτουν δυτικές χώρες στη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις, ο Πούτιν υποστήριξε πως η χώρα του «δεν ανακατεύεται» επικαλούμενος την επιβεβαίωση της θέσης αυτής από διάφορες έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση ενός εκ των συμμετεχόντων στη συζήτηση της Λέσχης Βαλντάι, σχετικά με το εάν η Ρωσία θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στο διεθνές κυβερνοδιάστημα με ένα είδος “ψηφιακής ανακωχής” ο Πούτιν απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί δεν υφίσταται.

Αναφερόμενος την άσκηση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από ΗΠΑ και ΕΕ, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα του μπορεί να τις αντιμετωπίσει και να τις ξεπεράσει.

Για τον κορωναϊό

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρόεδρος Πούτιν αποδοκίμασε έντονα τις δυτικές χώρες που με τις κυρώσεις τους μπλοκάρουν τη βοήθεια που επιχειρείται να δοθεί ενώ πλήττονται σοβαρά από την Covid19.

Εξήρε πάντως τη στάση του ρωσικού λαού επισημαίνοντας την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, ενώ δήλωσε υπερήφανος για τη μαχητικότητα και την αφοσίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικούς αντιπάλους της Μόσχας που με αφορμή την πανδημία προσδοκούν την αποδυνάμωση της Ρωσίας είπε: «Βλέποντας τι συμβαίνει στον κόσμο και σε άλλες χώρες, θα ήθελα να πω σε όσους ακόμη περιμένουν τη σταδιακή αποδυνάμωση της Ρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, ανησυχούμε μόνο για ένα πράγμα: να μην αρπάξουμε κρυολόγημα στην κηδεία σας».

Κληθείς να σχολιάσει ενδείξεις που καταγράφουν μία νέα διεθνή κούρσα πολεμικών εξοπλισμών ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτίμησε πως εάν δεν υπάρξουν όρια «ο κόσμος δεν θα έχει μέλλον».

Θανάσης Αυγερινός
Έθνος




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]