Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύριοι Ευρωπαίοι Εταίροι, μας δουλεύετε;



Του Άγη Βερούτη 

Περνάνε οι μέρες, οι βδομάδες και οι μήνες με τις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία νοιώθει αρκετά ισχυρή στρατιωτικά για να διεκδικήσει μεγαλύτερο "ζωτικό χώρο” από αυτόν που της αναλογεί.

Θέλουν λέει "γαλάζιες πατρίδες”, έλεγχο FIR εντός της ελληνικής επικράτειας και διεύρυνση περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και δικαιώματα εξόρυξης στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάπως όπως διεκδικούσε μεγαλύτερο "ζωτικό χώρο” η ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ όταν ένοιωσε αρκετά ισχυρή για να αιματοκυλίσει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και καθώς αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα που κατασκευάζουν οι Ευρωπαίοι Εταίροι της Ελλάδας, τα οποία πληρώνουν με το εμπορικό πλεόνασμα από τις εμπορικές συναλλαγές τους με τους Ευρωπαίους Εταίρους ύψους €176 δισεκατομμυρίων ετησίως, με προϊόντα που κατασκευάζουν τουρκικά εργοστάσια μετά από μεταφορά τεχνογνωσίας από τους Ευρωπαίους Εταίρους της Ελλάδας και επενδύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών εταιρειών στην τουρκική οικονομία.

Θα μου πείτε όλοι πως όλα αυτά είναι θεμιτά, αν δεν υπήρχαν οι αμφισβητήσεις και οι προκλήσεις προς την εθνική κυριαρχία δυο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Και θα συμφωνήσω!

Όμως και οι προκλήσεις υπάρχουν, και η Τουρκία διατηρεί παρανόμως 30.000 στρατιώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος στη βόρεια πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Και σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται και ο Ιταλός Ναύαρχος και καθηγητής Στρατηγικών Μελετών Ferdinando Sanfelice di Monteforte και λέγει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο αναλύσεων και συνεντεύξεων Formiche Rivista ότι η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάνω από 40 χρόνια, δεν βοηθάει τους Ευρωπαίους Εταίρους να την υποστηρίξουν έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας γιατί έχει "αδιάλλακτη στάση” έναντι των Τουρκικών διεκδικήσεων!

Δηλαδή σαν να λέμε, κάθε φορά που κάποιος νοιώθει ότι μπορεί να πάρει κάτι παραπάνω από τη γειτονική του χώρα, αυτός που υπόκειται την επίθεση θα κάνει "λίγο πίσω” για να τον "στηρίξουν” οι σύμμαχοι και εταίροι του.

Βέβαια, αυτό που δεν μας λέγει ο ταλαντούχος κύριος Ναύαρχος και πρώην Νατοϊκός αξιωματούχος, είναι ότι η Ιταλία πουλάει οπλικά συστήματα στους Τούρκους μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία. Εκείνα τα οπλικά συστήματα με τα οποία η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα για να της αφαιρέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας της!

Και ενώ η Ενωμένη Ευρώπη έχει κρίση ταυτότητας για το "αν θα θυσιάσει κάποιες από τις εμπορικές σχέσεις της με τη διεκδικητική και μεγαλοϊδεατική Τουρκία” που βρίσκεται ανακατεμένη σε 11 μέτωπα εκτός της χώρας της, οι ΗΠΑ σταματάνε την πρόσβαση της Τουρκίας στα F35 (κάνει embargo) που θα ανέτρεπαν τις ισορροπίες στη Μεσόγειο, και ο Καναδάς μπλοκάρει την πώληση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοήγησης και στόχευσης των μη επανδρωμένων drones της Τουρκίας, χωρίς καν να είναι Εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου!

Ενώ μάλιστα η Τουρκία απειλεί ακόμα και τη Γαλλία με εκτοπισμό από τις Αφρικανικές χώρες που βρίσκονται τα ορυχεία εξόρυξης ουρανίου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, η αξιότιμη Γερμανία Εταίρος χτίζει κανονικά τα Τύπου 214 υποβρύχια στην Τουρκία, η Ισπανία χτίζει ένα αεροπλανοφόρο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, και η Ιταλία δεν είμαι σίγουρος τί ακριβώς πουλάει που είναι σημαντικότερο από την εδαφική κυριαρχία δυο-τριών Ευρωπαίων εταίρων της!

Βέβαια θα μου πείτε, εδώ μας δουλεύουν χοντρά και κάποιοι δικοί μας ταλαντούχοι δημόσιοι υπάλληλοι [καθηγητάδες και καρεκλοκένταυροι-αναλυτές σε κρατικά χρηματοδοτούμενα ιδρύματα ερευνών] που βγάζουν λαύρα άρθρα, γιατί οι Έλληνες δεν δράττονται της ευκαιρίας να υποχωρήσουν και να παραδόσουν εθνική κυριαρχία και να "Φινλανδοποιηθούν” στα μεγαλοϊδεατικά παν-ισλαμικά οράματα της Τουρκίας!

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν και πληρώνονται σήμερα που μιλάμε από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για να τους λένε αυτά τα πράγματα κόντρα σε όσα επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδος! Αυτό πρέπει να σταματήσει!

Δεν λέγω φυσικά να σταματήσουν να λένε ό,τι θέλουν, γιατί αυτό είναι δημοκρατικό δικαίωμά τους στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου (δεν είμαστε Τουρκία εδώ)!

Κάτι βρωμάει στην όλη κατάσταση...

Στην αρχή της εβδομάδας που τρέχει, η κυβέρνηση έστειλε επιστολή του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ ζητώντας να εξετάσει να αναστείλει τη διαδικασία τελωνειακής διεύρυνσης με την Τουρκία λόγω των προκλήσεων και των ένοπλων αμφισβητήσεων της εθνικής κυριαρχίας [έτσι λέγεται όταν βάζεις το στόλο σου σε ξένη υφαλοκρηπίδα και απειλείς με θερμό επεισόδιο].

Θα μου πείτε φυσικά ότι χιλιάδες μικρές και μεγάλες εταιρείες πολλών ευρωπαϊκών εταίρων έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία στην προηγούμενη δεκαετία, και τώρα φοβούνται για τις δραστηριότητές τους εκεί σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις.

Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να τους δώσει διέξοδο η Ελλάδα σε ένα ειδικό πλαίσιο μετεγκατάστασης εντός ευρωπαϊκού εδάφους, προσφέροντας φορολογική ατέλεια, μειωμένες εισφορές καθώς και ειδική προστασία από το Ελληνικό καθεστώς για τις απεργίες σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες θα έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία!

Έτσι ίσως ξυπνήσει η "ευρωπαϊκή εταιρική τους συνείδηση” και αποφασίσουν να κάνουν αυτό που πρέπει για να προστατευθεί η Ενωμένη Ευρώπη από τα παν-ισλαμικά σχέδια της Τουρκίας.

Έτσι θα γίνει και πιο πειστική η πρότασή μας για διακοπή της τελωνειακής διεύρυνσης, και θα διευκολυνθούν οι αμφιταλαντευόμενοι ευρωπαίοι εταίροι να πάρουν τη σωστή απόφαση αφού δεν είναι διατεθειμένοι να δουν τα γεγονότα όπως τα είδαν οι Αμερικανοί και οι Καναδοί από την άλλη πλευρά του πλανήτη...

Παραμένει όμως στο μυαλό μου αναπάντητη μια ερώτηση, κάτι σαν ημικρανία:

- Κύριοι Ευρωπαίοι Εταίροι, μας δουλεύετε;

Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]