Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι ο μυστικός στρατός του Ερντογάν το αντίπαλο δέος για την Ομάδα Wagner του Πούτιν;


Στα μάτια ορισμένων, είναι το πιο ισχυρό όπλο του Ισλαμικού κόσμου, πρώην στρατηγός με πολλές διασυνδέσεις και χιλιάδες μισθοφόρους στη Συρία. Όταν μιλάμε για τον Αντνάν Τανριβέρντι μιλάμε για άτομο της στενής εμπιστοσύνης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει εμπειρία σε όλες τις σκοτεινές τέχνες του πολέμου, από σαμποτάζ και ανταρσία έως τις εκτελέσεις.

Αλλά όπως και με πολλούς εξέχοντες τυχοδιώκτες στρατιώτες, μπορεί να είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο άνθρωπος από το μύθο. Είναι, όπως λένε οι επικριτές του, ο προσωπικός αρχιτέκτονας του Ερντογάν, που διοικεί μυστικούς στρατούς ισλαμιστών στη Λιβύη και τη Συρία; Ή μήπως, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, είναι ένας αξιοσέβαστος πατριώτης που έχει στιγματιστεί από τους εχθρούς του προέδρου;

"Δεν έχουμε στείλει μισθοφόρους ή άλλο προσωπικό στη Συρία ή τη Λιβύη", επέμεινε, μιλώντας στον βρετανικό Telegraph την περασμένη εβδομάδα, αφού κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι απέστειλε χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη. "Θα ήθελα να τονίσω και πάλι ότι η εταιρεία μας δεν είναι μισθοφορικός οργανισμός. Δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες ομάδες".

Στρατηγοί του Πενταγώνου, στην Αφρικανική Διοίκηση όμως σκέφτονται διαφορετικά. Σε μια έκθεση προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφεραν ότι η SADAT είναι υπεύθυνη για περίπου 5.000 Σύρους μισθοφόρους -συμπεριλαμβανομένων "εξτρεμιστών με προηγούμενους τρομοκρατικούς δεσμούς"- στη Λιβύη. Οι μισθοφόροι λέγεται ότι πολεμούσαν για την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, την πλευρά που Άγκυρα στήριξε με λύσσα, στην τελευταία φάση του εμφυλίου της Λιβύης, μέχρι τώρα.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι μισθοφόροι, που φέρεται να πληρώνονται και καθοδηγούνται από αρκετές δεκάδες εκπαιδευτές της SADAT, βοήθησαν τη GNA να ανακτήσει έδαφος από τον Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πολλοί από τους μαχητές ήταν σε αμόκ. "Υπήρχαν αυξανόμενες αναφορές για κλοπές, σεξουαλικές επιθέσεις και άλλα αδικήματα από αυτούς τους μισθοφόρους, κάτι που είναι πιθανό να υποβαθμίσει περαιτέρω την κατάσταση ασφάλειας", ανέφερε η έκθεση.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ αύξησαν το ενδιαφέρον γύρω από τον Όμιλο SADAT στην Τουρκία, για τον οποίο οι αντίπαλοι του Ερντογάν λένε ότι ενεργεί σαν ιδιωτικός προεδρικός στρατός. Κάνουν συγκρίσεις με τη Ρωσική Ομάδα Wagner, η οποία πραγματοποιεί ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις για τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία εκ των οποίων είναι η στήριξη του Χαφτάρ στη Λιβύη.

Οι ισχυρισμοί έρχονται καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να επεκτείνει τη στρατιωτική επιρροή της Τουρκίας στο εξωτερικό, αποκαθιστώντας τη δόξα της οθωμανικής εποχής ως η κορυφαία δύναμη του ισλαμικού κόσμου.

Ο Τανριβέρντι, πρώην διοικητής ειδικών δυνάμεων, ήταν μεταξύ μιας ομάδας αξιωματικών που φέρεται να απομακρύνθηκαν από το στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, επειδή ασπάζονταν τις ισλαμιστικές τάσεις του Ερντογάν. Δημιούργησε τη SADAT Group με άλλους πρώην συναδέλφους το 2012, αν και σε αντίθεση με τους περισσότερους ιδιώτες στρατιωτικούς, που εργάζονται απλώς για αυτόν που θα δώσει τα περισσότερα, έχει μια ιδεολογία: να εκπαιδεύσει τους στρατούς μουσουλμανικών κρατών σε σημείο που δεν θα εξαρτώνται πλέον από τη βοήθεια της Δύσης.

Ή, όπως το θέτει ο ιστότοπός της: "Ο στόχος της Sadat Defense είναι να βοηθήσει τον Ισλαμικό Κόσμο να πάρει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων".

Η SADAT, όπως ισχυρίζεται, λειτουργεί όπως οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, προσφέροντας σε κυβερνήσεις εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων και counter-insurgency. Ωστόσο, όπως η Wagner Group, οι δραστηριότητές της SADAT καλύπτονται γύρω από πέπλο πλήρους μυστικότητας, με τον Τανριβέρντι να αρνείται να δηλώσει δημοσίως σε ποιες χώρες έχει ιδρύσει επιχειρήσεις.

Αυτό δεν εμπόδισε τους Τούρκους πολιτικούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν μια τεταμένη σχέση με τον Ερντογάν, να εντοπίσουν το μακρύ χέρι της SADAT σε κάθε είδους παράνομη δουλειά. Εκτός από την υποτιθέμενη εκπαίδευση ισλαμιστών μαχητών στη Συρία και τη Λιβύη, η ομάδα κατηγορείται ότι έδωσε στον πρόεδρο, πίσω από τα παρασκήνια, βοήθεια για να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες το 2016. Οι αξιωματικοί της SADAT, σύμφωνα με ισχυρισμούς, συμμετείχαν σε ορισμένες από τις άγριες μάχες που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πραξικόπημα κατεπνίγετο.

Αυτές οι υποψίες προέρχονται εν μέρει από το γεγονός ότι λίγο μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν έκανε τον Τανριβέρντι τον επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλό του. Παραιτήθηκε νωρίτερα φέτος, μετά από μια αμφιλεγόμενη ομιλία στην οποία ανέφερε ότι η SADAT ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Mahdi, του Μεσσία του Ισλάμ.

Πριν από δύο χρόνια, η Μεράλ Ακσενέρ, πρώην Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, ισχυρίστηκε ότι η SADAT είχε επίσης στρατόπεδα κατάρτισης για κυβερνητικές πολιτοφυλακές κοντά στις ακτές της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο. Η δουλειά τους, ισχυρίστηκε, ήταν να προκαλέσουν προβλήματα εάν οι εκλογές δεν ευνοούσαν το κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Ερντογάν.

Ο Τανριβέρντι αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας στον Telegraph ότι η εταιρεία του είχε λιγότερους από δώδεκα συμβούλους, κανένας από τους οποίους δεν είχε βρεθεί ποτέ σε άμεση μάχη. "Πιστεύετε ότι μια εταιρεία που έχει περίπου δέκα υπαλλήλους μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην καταστολή ενός πραξικοπήματος;" Ισχυρίστηκε.

Παρόμοια απάντηση έδωσε και όταν ρωτήθηκε αν η SADAT σχημάτισε τον ιδιωτικό στρατό του προέδρου. "Η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, ο αρχηγός του κράτους επιλέγεται με λαϊκή ψήφο. Δεδομένου ότι δεν έχουμε βασιλιάδες ή βασίλισσες, κυριαρχία μιας οικογένειας ή κληρονομική μοναρχία, μπορεί να έχετε δυσκολίες να καταλάβετε", είπε, επιτιθέμενος έμμεσα στη βρετανική εφημερίδα.

Ο καθηγητής Howard Eissenstat, εμπειρογνώμονας για την Τουρκία στο Πανεπιστήμιο St Lawrence της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας ίσως είχε υπερβάλλει τη σημασία της SADAT. Αλλά πρόσθεσε: "Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η SADAT συνεργάστηκε στενά με την τουρκική κυβέρνηση στη Συρία και τη Λιβύη, και είναι πολύ σαφείς σχετικά με αυτήν την ιδέα προβολής της τουρκικής εξουσίας στον μουσουλμανικό κόσμο. Πρέπει απλώς να είμαστε επιφυλακτικοί όταν υποθέτουμε ότι είναι τόσο σημαντικοί όσο παρουσιάζονται".

Αυτή φαίνεται να είναι μια άποψη που συμμερίζεται ο Τανριβέρντι, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η μόνη αποστολή του στη Λιβύη ήταν το 2013, όταν η εταιρεία του διαπραγματεύτηκε για μια προσπάθεια κατασκευής στρατιωτικής εγκατάστασης για τον λιβυκό στρατό. "Λόγω της αναταραχής στη Λιβύη, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν", είπε.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι σύντομα θα υπάρχουν πολλές άλλες τουρκικές εταιρείες, όπως η δική του που θα ερίζουν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Η Τουρκία χρειάζεται δεκάδες, ίσως εκατοντάδες, εταιρείες όπως η SADAT", πρόσθεσε. "Αυτό είναι για την ασφάλεια, την ευημερία και την επιβίωση των ισλαμικών εθνών".

Πέτρος Κράνιας
Capital




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]