Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένει στη «διπλή γλώσσα» η Άγκυρα


Το αφήγημα της έντασης στο Καστελλόριζο φαίνεται ότι χτίζει αργά αλλά σταθερά η Αγκυρα, καθώς χθες σε μερίδα του τουρκικού Τύπου δημοσιεύθηκαν πληροφορίες περί κανόνων εμπλοκής σε περίπτωση που το «Ορούτς Ρέις» δεχθεί παρενόχληση από ελληνικά πολεμικά. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δόθηκε εντολή στο τουρκικό ναυτικό να μην ανοίξει πυρ πρώτο, παρά μόνο αν προκληθεί.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η προσπάθεια μεσολάβησης του Βερολίνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό προκύπτει και από την επικοινωνία που είχαν χθες ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Γερμανίδα ομόλογός του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σύμφωνα με το τουρκικό ανακοινωθέν, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Ακάρ «στήριξε μια λύση στα προβλήματα μέσω διαλόγου». Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, ο κ. Ακάρ τάχθηκε υπέρ μιας προσέγγισης με βάση «την κοινή λογική και το συμμαχικό πνεύμα». Ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» και θα συνεχίσει «να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο».


Της πιο ισορροπημένης τοποθέτησης του κ. Ακάρ, είχε προηγηθεί μία ακόμα προκλητική δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στη Μικρασιατική Καταστροφή είπε, μέσω Twitter, ότι «σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, δεν σώθηκε μονάχα η Σμύρνη από την ελληνική καταπίεση, αλλά ολόκληρη η Ανατολία (σ.σ. Μικρά Ασία). Η Ελλάδα καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις».

Σε ανάλογα εμπρηστικό ύφος κινήθηκε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επισήμανε ότι «αυτοί που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή προκαλούν στο Καστελλόριζο, ας δουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη Σμύρνη».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται, τέλος, ότι την ανησυχία των ΗΠΑ για τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε, χθες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» πιο κοντά στο νησί του Καστελλόριζου, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολίασε τα εξής:
«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Οπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο». 
Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράστηκε «σθεναρή στήριξη» στον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ επαναλήφθηκε και η πάγια αμερικανική θέση περί αξιοποίησης των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα θέτει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]