Μακρόν: Καρποφόρες οι συζητήσεις με Μητσοτάκη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική, λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).
«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές» και πρέπει «να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».
«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα, η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν. «Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος. «Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.
Αργά το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην 7η Σύνοδο Κορυφής MED7, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Η συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Κορσική θεωρείται σημαντική, καθώς η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η Αθήνα αναμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην τουρκική παραβατικότητα.
Στο περιθώριο της Συνόδου έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και αγορά από την Αθήνα των αεροσκαφών Rafale και άλλου γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού. Ο Γάλλος Πρόεδρος μετά το ραντεβού έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγγραψε: Καρποφόρες οι συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνούμε ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι δυνατός μόνο αν σταματήσουν άμεσα όλες οι προκλήσεις.
Παράλληλα, σε άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι η Ελλάδα «έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση» και υπογραμμίζει ότι οι επιλογές για την Τουρκία είναι είτε η αποκλιμάκωση είτε οι κυρώσεις. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο», τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...