Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν: Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι επτά χώρες που θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) θα πιέσουν ώστε να υιοθετηθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα ξεκινήσει με 20' καθυστέρηση, στις 17.20.

Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, οικοδεσπότης της MED7, επεσήμανε ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια.

"Η Τουρκία δεν αποτελεί πλέον εταίρο μας στην Ανατολική Μεσόγειο", εκτίμησε ο Εμ. Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του ελπίδα να υπάρξει εκ νέου ένας εποικοδομητικός διάλογος με την Άγκυρα.


Χαρακτήρισε δε "απαράδεκτες" τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία του Τ. Ερντογάν με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ, καθώς σε αυτές "υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας".

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες τις πρακτικές τουρκικών γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Υποχρεούμαστε ως Ευρωπαίοι να είμαστε εξαιρετικά ξεκάθαροι και σταθεροί στη θέση μας έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, που συμπεριφέρεται σε ορισμένα ζητήματα με απαράδεκτο τρόπο", πρόσθεσε.

"Ελπίζω οι συνομιλίες μας σήμερα το απόγευμα θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς μία κοινή θέση και η βαθιά μου επιθυμία είναι να επανεμπλακούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία", κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο:

"Είναι προφανές ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην περιοχή. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ένας σύμμαχος που ακολούθησε απαράδεκτες πρακτικές στις λιβυκές ακτές κατά της φρεγάτας Courbet, που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Εξίσου απαράδεκτες είναι οι πρακτικές γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις, με τρόπο που δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο Κράτος. Ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Erdogan που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο. Ανέφερα μάλιστα μόνο μερικά παραδείγματα, δεν μίλησα για τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι κατά της Ελλάδας.

Οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες: Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε Κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας. Επιθυμία μας είναι να αποφύγουμε κάθε κλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση όμως δεν σημαίνει ούτε παθητικότητα, ούτε αποδοχή. Στόχος είναι η ομόνοια. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της.

Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση. Με άλλα λόγια, τι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε και τι ζητούμε σε αντάλλαγμα, αλλά με αδιαπραγμάτευτους όρους για τους οποίους θα είμαστε ανυποχώρητοι, αυτούς που προανέφερα. Επιθυμώ επίσης να έχουμε την ίδια σαφήνεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια πιο ενωμένη και ξεκάθαρη φωνή.

Η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση τους τελευταίους μήνες. Όχι μια θέση κλιμάκωσης, το αναφέρω διότι πολλοί θέλησαν να μας εντάξουν στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία. Η Γαλλία ουδέποτε προέβη σε μονομερείς ενέργειες στα χωρικά ύδατα ή στην ΑΟΖ οιουδήποτε Κράτους. Απλά εκφράσαμε τη στήριξή μας στα Κράτη μέλη της ΕΕ σε απάντηση στις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απλώς είπαμε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Αυτή είναι η θέλησή μου. Ελπίζω πως στις συζητήσεις του απογεύματος θα προχωρήσουμε ομόφωνα με μια κοινή θέση."


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]