Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πιέσεις Ερντογάν στην Ευρώπη μέσω Έβρου


Με «αποτρεπτική χρήση» χημικών η ελληνική συνοριοφυλακή επιχείρησε να καθηλώσει στο τουρκικό έδαφος τους πεντακόσιους περίπου πρόσφυγες/μετανάστες που παραμένουν στο ύψος των Καστανιών του Έβρου.

Οι επίδοξοι «εισβολείς», έφτασαν δίχως να τους εμποδίσει η τουρκική στρατοχωροφυλακή που σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας κ.Βασίλη Μαυρίδη «είναι από το πρωί άφαντη», και προσπάθησαν να πλησιάσουν τον αγκαθωτό φράχτη, αλλά και το τελωνείο των Καστανιών στην ελληνική πλευρά.

Οι Έλληνες φρουροί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών έτσι ώστε να μην επιχειρήσουν να πλησιάσουν τον φράχτη αλλά και το «σημείο μηδέν», που χωρίζει το ελληνικό από το τουρκικό τελωνείο και έως τώρα παραμένουν σε μικρή απόσταση από το σημείο του φράχτη.

Είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες/μετανάστες επιχειρούν μαζική εισβολή στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσω Έβρου, γεγονός που (και) οι ελληνικές αρχές το συνδέουν με τις απειλές του προέδρου Ερντογάν με αφορμή τις εξελίξεις στην Συρία.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που θεωρούν ότι πρόκειται για μια πρώτη «τροχιοδεικτική βολή» προς τους Ευρωπαίους για το τι μπορεί να επακολουθήσει εάν δεν ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της Τουρκίας.

Πηγές στη μεθόριο έλεγαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διέλευσης των ελληνικών συνόρων που φρουρούνται «σπιθαμή προς σπιθαμή» σε όλο τους το μήκος από τον στρατό και την συνοριοφυλακή. Έχει πυκνές περιπολίες καθ όλο το 24ωρο ενώ έχουν απλωθεί συρματοπλέγματα, εκτός από τον φράχτη της Ορεστιάδας, καθ όλη την όχθη του Έβρου.

Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει ότι ο Εβρος έχει καταστεί αδιαπέραστος, τουλάχιστον για μαζικές εισβολές, όλα δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές, υπέθαλψαν και διευκόλυναν, αν δεν οργάνωσαν κιόλας, ένα τέτοιο εγχείρημα για επικοινωνιακούς λόγους. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, πίεση στην Ευρώπη, με πρώτο «θύμα» βεβαίως την Ελλάδα, επισείοντας το «πυρηνικό όπλο» που θεωρεί ότι κατέχει ο Ερντογάν, δηλαδή τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Πάντως η ελληνική πλευρά ενισχύει την φρούρηση της μεθορίου με την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από την υπόλοιπη Θράκη και την Μακεδονία. Το τελωνείο στις Καστανιές έκλεισε ενώ ο στρατός έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Πέραν της ξηράς αυξήθηκαν και οι περιπολίες σκαφών του Λιμενικού στο Θρακικό Πέλαγος, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όπου λειτουργεί θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στα παράλια του Έβρου και της Ροδόπης. Πηγή εμπλεκόμενη στην φρούρηση των συνόρων ανέφερε ότι η θαλάσσια διακίνηση από την χερσόνησο της Καλλίπολη στις ακτές της Θράκης , ξεπερνάει και εκείνη από τα τουρκικά παράλια στο νησί της Χίου...

Σταύρος Τζίμας
ΚαθημερινήΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]