Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισραήλ έβαλε την Τουρκία στη λίστα με τις "απειλές" του


Παρά την επίσημη διατήρηση των διπλωματικών δεσμών, ο στρατός του Ισραήλ πρόσθεσε την Τουρκική Δημοκρατία στον κατάλογο των απειλών, σε ετήσια εκτίμηση για το επόμενο έτος, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας της χώρας στην περιοχή.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών συμπεριέλαβε την Τουρκία στον κατάλογο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας καθίστανται όλο και πιο έντονες, κυρίως λόγω Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να μιλάει εναντίον του εβραϊκού κράτους και φέρεται να επιτρέπει στις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες να λειτουργούν ελεύθερα στη χώρα του.

Αν και στην αξιολόγηση που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στους ισραηλινούς υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, ο στρατός δεν βλέπει άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στην εκκίνηση του 2020, οι όλο και πιο επιπόλαιες ενέργειες της χώρας στην περιοχή, κατέστησαν την Τουρκία έναν από τους κορυφαίους κινδύνους προς παρακολούθηση για το επόμενο έτος.


Η αξιολόγηση δεν περιγράφει συγκεκριμένη απειλή από την Τουρκία έναντι του Ισραήλ, αλλά μάλλον έδειξε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ερντογάν, του οποίου το ισλαμιστικό κόμμα είναι σύμμαχος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είναι ο κύριος λόγος ανησυχίας. Αυτά τα ζητήματα δεν ήταν εγγενή στην προοπτική της Τουρκίας και δεν θα συνεχίσουν απαραίτητα να υπάρχουν όταν φύγει ο Ερντογάν από το πλάνο, υποδεικνύει η αξιολόγηση.

Στα επιχειρήματα των Ισραηλινών είναι και τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης, που όπως τονίζουν οι Times of Israel, πλήττουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της "συμμάχου Ελλάδας".

Τον Οκτώβριο, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία στο πλαίσιο της μάχης της Άγκυρας ενάντια στους Κούρδους εκεί, ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάντον δήλωσε στη μηνιαία συνάντηση για τη Μέση Ανατολή, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ο Ερντογάν "αποσταθεροποιεί την περιοχή μέσω βίας και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις", προσθέτοντας ότι η "συγκλονιστική" εισβολή της Τουρκίας στη Συρία δεν ήταν έκπληξη.

"Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες της Χαμάς και οικονομικό κέντρο για τη διοχέτευση χρημάτων για την επιδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων", δήλωσε. "Η Τουρκία του Ερντογάν δεν δείχνει ηθική ή ανθρώπινη συγκράτηση απέναντι στον κουρδικό λαό. Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακό κόμβο για τρομοκρατία".

Ο Ντάντον δήλωσε ότι ο Ερντογάν σέρνει τη χώρα του κάτω από ένα "ιμπεριαλιστικό μονοπάτι". Απειλεί δημοσιογράφους, διώκει τις θρησκευτικές μειονότητες και προωθεί τον αντισημιτισμό".

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]