Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τεχεράνη απειλεί να χτυπήσει και την Ευρώπη


Ευθεία απειλή προς τους στρατιώτες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε απόσταση... βολής από το Ιράν διατύπωσε – για πρώτη φορά – ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί. «Σήμερα, σε κίνδυνο βρίσκονται οι Αμερικανοί στρατιώτες. Αύριο, θα μπορούσαν να βρίσκονται οι Ευρωπαίοι», προειδοποίησε χαρακτηριστικά, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τα μέλη της κυβέρνησής του.

Η παραπάνω δήλωση αποτυπώνει την επιδείνωση που παρατηρείται εσχάτως στις σχέσεις της Τεχεράνης και με τις χώρες της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν τηρήσει κάποιες αποστάσεις από την πολιτική της Ουάσινγκτον και συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία του 2015. Έρχεται δε μετά την δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, αλλά και από την απόφαση Γερμανίας, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό διαιτησίας που προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.


Αν και δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί ο Ρουχανί και ποιους απειλεί, είναι γνωστό ότι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι ανεπτυγμένες και επιχειρούν μαζί με τους Αμερικανούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ η Γαλλία έχει μια ναυτική βάση στο Αμπού Ντάμπι και η Βρετανία διατηρεί εγκαταστάσεις τόσο στο Μπαχρέιν όσο και στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα, η πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα είχε, εμμέσως πλην σαφώς, απειλήσει με αντίποινα την Ελλάδα σε περίπτωση που οι αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα χρησιμοποιηθούν για να εξαπολυθούν πλήγματα κατά της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η αντιπαράθεση με την Ευρώπη συνεχιστεί και κλιμακωθεί, το Ιράν οδεύει προς μια οριστική ρήξη των δεσμών του με τη Δύση – κάτι που, με τη σειρά του, θα σημάνει την στενή πρόσδεσή του στο άρμα της Μόσχας και του Πεκίνου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η συμφωνία του 2015 θεωρείται πρακτικά «κλινικά νεκρή», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]