Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τζιχαντιστές του Ερντογάν στη Λιβύη


Ποιοι είναι, πόσοι είναι και τι έγκλημα διαπράττει η Τουρκία

Πηγές του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) ανέφεραν ότι τρεις μισθοφόροι που πολεμούσαν υπό την αιγίδα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών του λεγόμενου "Εθνικού Στρατού", σκοτώθηκαν σήμερα στις μάχες στη Λιβύη, που συνεχίζονται μετά την επιστροφή του στρατάρχη Χαφτάρ, από τη Μόσχα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι μαχητές που σκοτώθηκαν ανήκαν στις φατρίες "Al-Hamzat". Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μισθοφόρων της Τουρκίας που σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ανήλθε σε 14. Οι σκοτωμένοι μαχητές ανήκαν στις ομάδες "Τάγμα al-Mu'tasim, Τάγμα Sultan Murad, Ταξιαρχία Suqur Al-Shamal και Al-Hamzat".

Το SOHR έλαβε πληροφορίες σχετικά με το γεγονός ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία παρατάξεις που πολεμούν στη Λιβύη διεξάγουν εν ψυχρώ εκτελέσεις εναντίον των ατόμων που αιχμαλωτίζουν κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στην Τρίπολη.


Στο ίδιο πλαίσιο, μια νέα παρτίδα από σχεδόν 100 μαχητές έφτασε στην Τουρκία, προκειμένου να είναι έτοιμη να μεταφερθεί στη Λιβύη σύντομα.

Στις 10 Ιανουαρίου, το SOHR παρακολούθησε την άφιξη των σωμάτων Σύρων μισθοφόρων στις παρατάξεις του "Εθνικού Στρατού", οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν στη Λιβύη. Οι πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν τη δολοφονία επτά μαχητών (τέσσερις από το τμήμα al-Mu'tasim και τρεις από το Sultan Murad).

Πηγές ενημέρωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο ότι η Τουρκία υποσχέθηκε στους συγγενείς των μαχητών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη, μεγάλη αποζημίωση για δύο χρόνια και άλλα κίνητρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει επίσης ενημερωθεί, ότι οι τουρκικές δυνάμεις εργάζονται για να διευθετήσουν καταστάσεις κρατουμένων στις περιοχές που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στον Ανατολικό Ευφράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατουμένων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με το καθεστώς της Συρίας ή που είχαν πάρε-δώσε με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία χορηγεί σε αυτούς τους μισθοφόρους τουρκικά διαβατήρια, καθώς και κίνητρα και μηνιαίο μισθό 2.000 δολαρίων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έμαθυε επίσης ότι στις 8 Ιανουαρίου 2019, περίπου 260 μαχητές, συμπεριλαμβανομένου ενός λοχαγού από υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες, πήγαν στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη. Πηγές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι μαχητές προέρχονται από τη φατρία "al-Sham Corps", και κυρίως από την πόλη Homs, ενώ 300 μαχητές του "al-Sham Corps" ετοιμάζονται να μεταφερθούν μετά από αρκετές ημέρες στη Λιβύη. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι σημαντική καθώς πρόκειται για ακριβώς αυτό που θέλει και ο αλ-Σάρατζ, αλλά και ο Ερντογάν. Φανατικοί σουνίτες μαχητές που έχουν διασυνδέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητας. Πρόκειται για εξαιρετικά ακραίους ισλαμιστές, που η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών και όσων αποχώρησαν από το Ισλαμικό Κράτος είναι συχνά δυσδιάκριτη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε στις 5 Ιανουαρίου 2019, το θάνατο του πρώτου Σύρου μαχητή από εκείνους που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το SOHR, ο σκοτωμένος μαχητής είναι μέλος των "Sultan Murad", οι οποίοι είναι μια από τις πιο σημαντικές ομάδες, μεταξύ αυτών που έστειλαν τους μαχητές τους για να ενταχθούν στον πόλεμο στη Λιβύη. Είναι και ίσως η πιο διαβόητη, καθώς τα μέλη τηγς έχουν καταγραφεί να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης εναντίον απλών πολιτών, που διεξήγαγαν οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους, στις κατακτημένες περιοχές τους.

Οι ομάδες των Σύρων αντικαθεστωτικών, τρομοκρατών και λοιπόν μαχητών, αναμένεται να κρατήσουν κρυφό τον παραπάνω θάνατο και να τον ανακοινώσουν ως αποτέλεσμα των μαχών στη Βόρεια Συρία.

Εκτός των άλλων επιβεβαιώθηκε ότι σχεδόν 1000 μισθοφόροι έχουν ήδη αποσταλεί στην περιοχή της Λιβύης. Εν τω μεταξύ, περίπου 1700 νεοσύλλεκτοι παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης στα στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Τουρκία.

Επίσης, η στρατολόγηση συνεχίζεται ευρέως είτε στο Αφρίν είτε στις ελεγχόμενες περιοχές της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", της Τουρκίας.

Στις 30 Δεκεμβρίου, οι πηγές του SOHR επιβεβαίωσαν ότι ο αριθμός των μαχητών που έφτασαν στα τουρκικά στρατόπεδα για να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης ξεπέρασε τους 1600 μισθοφόρους των υποστηριζόμενων από την Τουρκία παρατάξεων των "Sultan Murad", "Suleiman Shah" και "al-Mu'tasim. Μεταφέρθηκαν από την περιοχή του Αφρίν μετά την καταγραφή τους, τη στιγμή που η καταγραφή περισσότερων αγωνιστών συνεχίζεται ευρέως, πράγμα που σημαίνει ότι η επιχείρηση συνεχίζεται, παρά το ότι τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και της πολιτικής είναι πάνω στο θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατολόγηση μισθοφόρων είναι έγκλημα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που εξέδωσε ο ΟΗΕ, πριν από περίπου 30 χρόνια.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]