Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μητσοτάκης: Θα μιλήσω με ανοιχτά χαρτιά στον Ερντογάν


Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η συνάντηση θα γίνει αύριο στις 14:30 ώρα Λονδίνου.

Η Ατλαντική Σύνοδος αποτελεί περίσταση η οποία προσφέρεται για παράπλευρες διμερείς συναντήσεις – που συχνά είναι περισσότερο κρίσιμες από την καθαυτήν διοργάνωση. Σε αυτό το πλαίσιο το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη εξεταζόταν εδώ και μερικές εβδομάδες – με κυρίαρχο ακόμη τότε ζήτημα στην ατζέντα το προσφυγικό.

Η συνυπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράτζ της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στην Μεσόγειο πήγε πίσω αυτές τις σκέψεις, καθώς προσέθεσε ένα νέο εξαιρετικά προβληματικό δεδομένο στο καλάθι των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κινητικότητα για τον προγραμματισμό μιας συνάντησης των δύο ηγετών στο Λονδίνο αναζωπυρώθηκε χθες βράδυ, για να ευοδωθεί σήμερα το πρωί. Μάλιστα, πάντα κατά την Αθήνα, η πρωτοβουλία προήλθε από την τουρκική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά δεν είχε λόγο να αρνηθεί τον διάλογο. Έθεσε όμως ως όρο την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών και όχι υπό μορφήν τετ-α-τετ, κατά την προσφιλή τακτική Ερντογάν.


"Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά"

Μιλώντας σε συνεργάτες του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες: "Θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες”.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προεξοφλήσει κανείς το κλίμα της συνάντησης. Και αυτό διότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι κινήσεις σαν την συνυπογραφή του μνημονίου με τον Σαράτζ συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, έχοντας κάνει το πρώτο βήμα ενδέχεται να επιχειρήσει να το κατοχυρώσει, ενσωματώνοντάς το σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης – υπό τη δαμόκλειο σπάθη, όμως, της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Είναι η Άγκυρα ο δρών και η Αθήνα ο αντιδρών.

Η έως τώρα χλιαρή αντίδραση συμμάχων και εταίρων δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα για την ελληνική πλευρά – εκτός και αν αποδοθεί σε εξαγορά χρόνου ενόψει πιθανής μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. Σε κάθε περίπτωση, η Δύση δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ή και δυνατότητες) να φρενάρει την Τουρκία, στον βαθμό που τα συμφέροντά τους συμπίπτουν στην υπεράσπιση της κυβέρνησης Σαράτζ απέναντι σε ό,τι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει ως "ρωσική ανάμιξη” στην λιβυκή κρίση, υπέρ της ανταγωνιστικής κυβέρνησης του στρατηγού Χάφταρ.

Ερντογάν: Η Άγκυρα θα προχωρήσει τα δικά της βήματα

Ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει όπως και η Άγκυρα θα προχωρήσει τα δικά της βήματα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης την μεταξύ τους συμφωνία για την ΑΟΖ κάτι που όπως είπε δεν το συζητούν με κανέναν κάτι που θα μεταφέρει και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

"Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι έλληνες", πρόσθεσε.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]