Ζητάει και τα ρέστα η Άγκυρα για το «σβήσιμο» των νησιών
Προκλητικά δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω και κατηγορεί την Ελλάδα για... παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σκληρή απάντηση της Αθήνας
Kουρελόχαρτο κάνει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας η Αγκυρα και με ένα πρωτοφανές μανιφέστο διεκδικήσεων ζητά να οριστούν τα όρια της υφαλοκρηπίδας στο μέσον της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Θεωρεί το καθεστώς Ερντογάν ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη πέραν του εύρους των χωρικών υδάτων τους και επαναφέρει την αξίωση για συνδιαχείριση ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Αιχμηρή ήταν η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έκανε λόγο για τεχνάσματα τα οποία δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.
Προτεραιότητα για την Τουρκία έχει η αμφισβήτηση του Καστελόριζου, της Καρπάθου, της Ρόδου και της Κρήτης για να εξυπηρετηθεί το αφήγημά της περί καθορισμού θαλασσίων συνόρων με τη Λιβύη, όπως περιγράφει το μνημόνιο που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπως και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» είναι ο τουρκικός ισχυρισμός.
Σε αυτόν τον ισχυρισμό απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, τονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που ως διά μαγείας μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS -στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει-, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας». Και καταλήγει ο κ. Γεννηματάς στη δήλωσή του: «Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».
Ισχυρισμοί
Το αυτί της Τουρκίας, βέβαια, δεν ίδρωσε από την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών και τη σκυτάλη παρέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ερντογάν, του AKP, ο Ομέρ Τσελίκ, για να δηλώσει προκλητικά ότι «δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες και δεν θα κάνουμε πίσω», «η Ελλάδα προσπαθεί να “αγκαλιάσει” μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».
Στις συντονισμένες αιτιάσεις από την πλευρά της Αγκυρας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο την Ε.Ε. και της επιτέθηκε γιατί δήθεν στηρίζουν την Ελλάδα και «κακομαθαίνουν» την Κύπρο.
Ο χάρτης που «γκριζάρει» την Αν. Μεσόγειο
Τον χάρτη με το πώς ονειρεύεται τη διείσδυσή της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φέρεται ότι προβλέπει και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, παρουσίασε με ανάρτησή του στο twitter o αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας - Αεροπορίας - Συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτζίγες.
Σύμφωνα με τον χάρτη, η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, εξαφανίζει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, «ξύνει» τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη και φτάνει μέχρι τα όρια της Αιγύπτου και της ΑΟΖ. Ο Τούρκος αξιωματούχος επικαλέστηκε τη συμφωνία Τουρκίας - ΤΔΒΚ του 2011, τη μέση γραμμή μεταξύ της ενδοχώρας Αιγύπτου - Τουρκίας, παρότι αυτή είναι στη φαντασία της Αγκυρας, και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, όλες, βεβαίως, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Εχουμε δει χιλιάδες χάρτες από την Τουρκία. Αν δούμε και μερικούς ακόμη, δεν αλλάζουν τα πράγματα» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της.
Επικρίσεις από την αντιπολίτευση και αίτημα για χάραξη εθνικής στρατηγικής
Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις κινητοποιούν τα αντανακλαστικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στην άγονη διπλωματική θέση ότι τα μείζονα ζητήματα πρέπει να λυθούν με βάση το προβληματικό πρότυπο των Πρεσπών, ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί, όπως αναφέρει, «ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».
Σε υψηλότερους τόνους, αντίθετα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά προτείνει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής, προκειμένου η Ελλάδα «να αντιδράσει με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».
Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «με τις συνεχείς δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων και τη διαρκή επίκληση του ανύπαρκτου διεθνούς Δικαίου και των δήθεν συμμάχων για την προκλητικότητα της Τουρκίας οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η χώρα διαθέτει ανύπαρκτη ηγεσία, με έλλειψη αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης για ακόμα μία εθνική τραγωδία που έρχεται!».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα και στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για συμψηφισμό Προσφυγικού, Κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής». Πιο αιχμηρή, η κυρία Γεννηματά επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου, που έκανε λόγο για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει σαφή θέση.
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...