Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν: Η Αγκυρα οφείλει να δώσει διευκρινήσεις


Άστραψε και βρόντηξέ κατά της Τουρκίας ο Εμμ. Μακρόν στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε υπάρχουν δυο ανοικτά θέματα στα οποία ο Ντ. Ερντογάν πρέπει να διευκρινίσει τη θέση του. Πώς γίνεται να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να προμηθεύεται ρωσικά αμυντικά συστήματα (S-400) τα οποία δεν μπορούν να ενσωματωθούν με τα ΝΑΤΟικά και πώς μπορεί να προχωρήσει η σχέση της με τη Συμμαχία όταν δεν έχει κοινό ορισμό για την τρομοκρατία (αναφέρθηκε στους Κούρδους του YPG που θεωρεί η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση και θύμισε ότι πολέμησε δίπλα στο ΝΑΤΟ κατά του ISIS).

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ο Ντ. Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 είπε «ότι το εξετάζει» και για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε την Αγκυρα σημειώνοντας ότι ήθελε να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν το επέτρεψε. Στο σημείο αυτό το γάλλος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να αγοράσει γαλλικά αεροπορικά συστήματα και δεν το έπραξε. Ηταν δική τους απόφαση οι S-400.


Τραμπ: Θα τα βρούμε με την Γαλλία

Σίγουρος ότι η «μικρή αντιπαράθεση» με τη Γαλλία όσον αφορά το εμπόριο μπορεί να λυθεί εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως θυμίζει το Reuters, νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% σε εισαγωγές γαλλικών προϊόντων, όπως σαμπάνια, τσάντες και άλλα αγαθά, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο. Οι απειλές ήρθαν ως αντίποινα για την επιβολή γαλλικού φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

Νωρίτερα επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η αναφορά του Eμανουέλ Μακρόν για τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ είναι πολύ προσβλητική και κακή και πως δεν μπορεί κάποιος να κάνει τέτοια σχόλια για τη Συμμαχία.

«Θα συζητήσουμε για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ και του εμπορίου… Εχουμε μία μικρή διαμάχη αλλά νομίζω ότι πιθανότατα θα καταφέρουμε να τα βρούμε», είπε ο Τραμπ, μιλώντας παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ρόδινα, ελπίζω. Ετσι γίνεται συνήθως μεταξύ μας – τα βρίσκουμε».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε το εμπορικό ζήτημα με την ΕΕ, με μία σκληρή προσέγγιση αλλά δεν το θέλω, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μία λύση.

Το πρωί της Τρίτης ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία δεν τα πάει καλά οικονομικά καθώς και ότι δεν θα αφήσει το Παρίσι να εκμεταλλεύεται τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εκτίμησε δε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τη Συμμαχία παρότι την έχει, όπως είπε περισσότερη ανάγκη από όλους. «Βλέπω την Γαλλία να φεύγει... τον βλέπω να φεύγει».

Για την εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις πρωινές του δηλώσεις ανέφερε ότι η τελευταία φέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ άδικα. «Το έλλειμμα εδώ και πολλά χρόνια είναι αστρονομικό και προς όφελος της Ευρώπης. Το αλλάζω αυτό και μάλιστα γρήγορα».

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύεται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό συμβαίνει. Δεν θα το αφήσουμε να συμβαίνει. Μιλάμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το εμπόριο και πρέπει να συμμορφωθούν, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», τόνισε.

Τραμπ: Η Τουρκία μας βοήθησε

Η Τουρκία βοήθησε πολύ την αμερικανική επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι (σ.σ. κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι), δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πιο υποστηρικτική.

«Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει αμερικανικά όπλα (σ.σ. αντιαεροπορικά συστήματα Patriot), αλλά ο Ομπάμα την εμπόδισε, κι έτσι αγόρασε από τη Ρωσία».

Τραμπ: Εγώ αποφασίζω αν θα προχωρήσει η συμφωνία με την Κίνα

Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Τα πηγαίνω πολύ καλά όσον αφορά στη συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την κλείσω», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν νομίζω ότι εναπόκειται στο αν αυτοί θέλουν να την κλείσουν, αλλά στο αν εγώ θέλω να την κάνω. Θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Τα πηγαίνω πολύ καλά, αν θέλω να κάνω τη συμφωνία, δεν ξέρω αν θέλω να την κάνω, θα το μάθουν πολύ σύντομα», κατέληξε για την εμπορική κόντρα με το Πεκίνο.

«Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020», είπε χαρακτηριστικά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]