Αποδοκιμάζει και το Κρεμλίνο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Μήνυμα σε Άγκυρα και Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη αλλά και στη Μεσόγειο συνολικά, έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σχολιάζοντας την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στις δύο χώρες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το μνημόνιο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).
Τέλος, όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας στο σκέλος της ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η εμφάνισή του έδωσε την αφορμή για ισχυρισμούς περί αποπειρών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, όπως και μέσω της απροκάλυπτης παραβίασης του εμπάργκο όπλων.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «προκλητικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη, καλώντας παράλληλα «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».
Αναλυτικά η απάντηση της κ. Ζαχάροβα:
- Ερώτηση: Πώς θα σχολιάζατε την υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και τον επικεφαλής της κυβέρνησης της εθνικής συναίνεσης της Λιβύης Σαράι, μνημονίου συνεργασίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας;
- Απάντηση: Nομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να γίνει μόνο αφότου εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια μάλλον έντονη αντίδραση στην υπογραφή τους από πολλά μεσογειακά κράτη, κυρίως την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των ζωνών δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα συμφέροντά τους.
Όσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, με την υπογραφή του δόθηκε βάση σε ισχυρισμούς για προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό του Χάφταρ της Λιβύης, μέσω μεταξύ άλλων και μιας κατάφωρης παραβίασης του εμπάργκο πώλησης όπλων. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τη διεθνή συνάντηση για την Λιβύη στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον Αλ Σαράι.
Ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη του προαναφερθέντος μνημονίου θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο συνολικά».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...