Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν;


Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός συναντά τον «Σουλτάνο» στο Λονδίνο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Θα είναι δύο παράλληλοι μονόλογοι; Ή θα υπάρξει όντως διάλογος; Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς: οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμα και ως προς το ποιος ζήτησε αυτό το ραντεβού· η Αθήνα λέει ότι ήταν ο Ερντογάν, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι το τετ α τετ ήταν αίτημα των Ελλήνων. Kι όμως περιγράφεται ως η κρισιμότερη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών της τελευταίας 20ετίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα βαρύ. Μετά την παρουσία του και την κρίσιμη παρέμβασή του στην «πανηγυρική» τελετή για τα 70 χρόνια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έχει το γεύμα του Ντόναλντ Τραμπ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης του 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες.

Ομως το κυρίως «μενού» είναι η συνάντηση, στις 4.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που τα τελευταία 24ωρα υπέγραψε το αμφιλεγόμενο μνημόνιο (εδώ) με τους Λίβυους για μοιρασιά θαλάσσιων οικοπέδων στην ανατολική Μεσόγειο, αμφισβήτησε την ελληνική υφαλοκρηπίδα –ακόμα και αυτή της Κρήτης!–, συνεχίζει να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά δείχνει ότι δεν λογαριάζει κανέναν, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Κρεμλίνο (εδώ).


Η κλιμάκωση της έντασης είναι τρομακτική αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξαν περίοδοι που η Αθήνα αντιμετώπιζε τον Ερντογάν ως «κουμπάρο» του Κώστα Καραμανλή, ή ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Εξωτερικών χόρευε ζεϊμπέκικα ελληνοτουρκικής φιλίας με τον Ισμαήλ Τζέμ. Ισως είναι η εποχή που η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική κατευνασμού με την επαναλαμβανόμενη –αλλά τελικά χωρίς ουσία– επίκληση της «ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας» έχει παρέλθει.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα μιλήσει «με ανοιχτά χαρτιά» με τον τούρκο πρόεδρο. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται κάτι τέτοιο από την ελληνική πλευρά.

Οπως, συγκεκριμένα, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προεξοφλήσει την αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, ζητώντας από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Oπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Τι μπορεί να περιμένει η ελληνική πλευρά από αυτή τη συνάντηση; Οχι πολλά, πλην της επιβεβαίωσης ότι ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ακόμα ανοιχτός.

Ο ίδιος ο «Σουλτάνος» –έχοντας προφανώς την κάλυψη του Ντόναλντ Τραμπ που δεν έχει πρόβλημα να παρακάμπτει ακόμα και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών– ξεκαθάρισε εν όψει της συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη πως ό,τι και αν κάνουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, «δεν θα επηρεαστεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Είναι σαφές ότι οι δύο χώρες κινούνται σε λεπτό πάγο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αναλυτές. Και χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της συνάντησης είναι ότι οι δύο ηγέτες δεν θα είναι μόνοι. Τον κ. Μητσοτάκη πλαισιώνουν οι Νίκος Δένδιας (υπ. Εξωτερικών), Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπ. Αμυνας) και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού). Αντιστοίχως τον Ερντογάν συνοδεύουν οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου (υπ. Εξωτερικών), Χουλουσί Ακάρ (υπ. Αμυνας).

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]