Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΝΑΤΟ: Κοινό ανακοινωθέν υιοθέτησαν οι «29»


Κείμενο κοινού ανακοινωθέντος υιοθέτησαν οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Στο κοινό ανακοινωθέν, τα 29 κράτη - μέλη δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους, ενώ αναγνωρίζουν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Παράλληλα, το κείμενο αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας και παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», κάτι που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι ο οργανισμός παραμένει δυνατός και οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στα περισσότερα ζητήματα.

«Καθώς εργαζόμαστε μαζί για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις και να διατηρήσουμε την ειρήνη, το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας και του ουσιαστικού φόρουμ για διαβουλεύσεις και αποφάσεις μεταξύ των συμμάχων. Επαναβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, την προσήλωσή μας στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την επίσημη δέσμευσή μας, όπως κατοχυρώθηκε στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, ότι μια επίθεση εναντίον ενός Σύμμαχου θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων», δήλωσε μεταξύ άλλων.


Παράλληλα, στάθηκε σε θέματα όπως η συμφωνία των κρατών-μελών να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να προσεγγίσουν τον στόχο του 2% συνεισφοράς του ΑΕΠ τους στον προϋπολογισμό της συμμαχίας, κάτι που μέχρι πρότινος αποτελούσε ακανθώδες ζήτημα κυρίως από την πλευρά των ΗΠΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που φέρνει η Κίνα για το ΝΑΤΟ, καθώς ισχυροποιείται αμυντικά με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να συμπεριληφθεί το Πεκίνο στις συμφωνίες για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων.

Στο θέμα του βέτο της Τουρκίας σχετικά με τις βαλτικές χώρες τόσο ο Στόλτενμπεργκ όσο και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία για το αμυντικό σχέδιο προστασίας της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας αλλά και της Πολωνίας το όποιο μέχρι πρότινος η Άγκυρα μπλόκαρε.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, στο προσχέδιο της δήλωσης των επικεφαλής των μελών της συμμαχίας, κύριο μέλημα είναι η ικανοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ παρά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στο προσχέδιο της δήλωσης των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας βρίσκονται και μερικά ακόμα ζητήματα όπως ο υβριδικός πόλεμος, η κυβερνο-ασφάλεια και το διάστημα, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αναφορικά με τα θέματα που έχει θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν όπως η περίφημη δήλωσή του ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», το προσχέδιο της δήλωσης, σύμφωνα με το Bloomberg, περιορίζεται στην αναφορά ότι ύστερα από γερμανική πρόταση θα δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει το μέλλον της συμμαχίας. Ωστόσο, υπεύθυνος για την επιτροπή θα είναι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ γεγονός που, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν αποτελεί προάγγελο ριζικών αλλαγών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]