Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντονμέζ: Η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης


Η Τουρκία σχεδιάζει νέες μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της "θαλάσσιας δικαιοδοσίας της", σύμφωνα με το μνημόνιο συνεννόησης που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

Πριν από τη συνάντησή του με τους ανθρακωρύχους από τις διάφορες πόλεις της Τουρκίας για την Διεθνή Ημέρα Ανθρακωρύχων, στην Άγκυρα, ο Ντονμέζ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, ένα εκ των οποίων το ένα δίνει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη Ελλάδας και Κύπρου.

"Όπως και με άλλες περιοχές, οι εταιρείες που θα χορηγήσουμε άδειες θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, εντός του πεδίου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας", ανέφερε ο Ντονμέζ.


Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες έρευνας υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα πλωτά γεωτρύπανα και τα πλοία σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ντονμέζ συνόψισε τις ερευνητικές εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι τέσσερις γεωτρήσεις έχουν ήδη αναληφθεί με τη βοήθεια των δύο πλοίων και σημείωσε ότι μία πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις ανατολικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τρέχουσες γεωτρήσεις επικεντρώνονται σε περιοχές στα νότια του νησιού.

Αναγνώρισε ότι πολλές πλευρές σκοπεύουν να αποτρέψουν την Τουρκία και τη Λιβύη από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, για την οποία δήλωσε ο Ντονμέζ, ότι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και πως έχει εξασφαλίσει ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στην εξερεύνηση της περιοχής αυτής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]